LEKKIE TAGLIATELLE ZE SZPARAGÓW

Dzień dobry ! 
Zapowiada się piękny piątek 13.

Sezon szparagowy trwa. 
Moja propozycja podania tego smakołyka, to Tagliatelle ze szparagów w pesto bazyliowym.
Mała rzecz a cieszy, to bardzo wykwitne i lekkie danie. Idealne na romantyczną kolację we dwoje.



Składniki:
1 pęczek szparagów (zielonych)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 plasterki szynki suszonej
kilka liści bazylii
ser dojrzewający 
(u mnie CURADO - 
Hiszpański ser dojrzewający, trzy rodzaje mleka).


pesto bazyliowe:
1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka wody, sól, pieprz (wszystko zmiksowane blenderem).


Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obcinamy główki (kroimy je wzdłuż). Obieraczką do warzyw obieramy grubsze końce szparagów, mniej więcej do 1/3 długości. Tak przygotowane szparagi pokroić na cienkie plasterki (wstążki) za pomocą obieraczki. Wykorzystujemy całe szparagi pomijając twarde końce.Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy starty na tarce czosnek i chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Dodajemy masło, dorzucamy szparagi i delikatnie mieszając co chwilę smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz kilkoma nitkami szafranu. Na koniec dodajemy liście bazylii, 4 łyżki pesto i mieszamy, wykładamy na talerzyki, posypujemy tartym serem (nie przesadzajmy z serem, aby nie zabił cudownego smaku szparagów) i skrapiamy resztą pesto (2-3 łyżki lub łyżeczki według uznania).


Smacznego !

Komentarze