Kapary (Capparis spinosa) jest przyprawą
Nazwa „kapar” pochodzi od łacińskiego słowa "Capra", która oznacza "kozę" gdyż odzwierciedla jego silny zapach. Uważa się, że kapary pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej, są też używane w celach leczniczych przez Arabów.
Kapary rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego i są uprawiane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Grecji, Algierii, na Cyprze oraz w Iranie. Istnieją też dzikie odmiany, popularne głównie w północnych regionach południowej Azji. Kapary są jednym ze specjałów Maltańczyków, robią je na wiele sposobów. Pokusiłaby się nawet o stwierdzenie, że są ich największym producentem.
Opis kaparów
Kapar jest zielonym, zamkniętym, ususzonym pąkiem kwiatu. Jest klasyfikowany na podstawie rozmiaru – mniejszy jest lepszej jakości. Kapary zazwyczaj marynuje się solanką, octem lub olejem. Nie marynowane są niejadalne.
(fot. niedojrzałe jabłuszka kaparowe)
Kapar ma delikatnie ostry, przefermentowany, cierpko-kwaśny i gorzkawy smak, który uwydatnia się po zamarynowaniu. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodaje się je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania.
Kapary zawierają głównie wodę (85%), gorzkie glikozydy (takie jak rutyna i glucocapparin), pentozany, kwas rutynowy, pektyny i saponiny. Rutyna widoczna jest w postaci białego osadu, który krystalizuje się w procesie marynowania. Zawiera dużą ilość sodu.
Zastosowanie kulinarne kaparów
Kapary są marynowane przez południowych Europejczyków od ponad 2000 lat. Obecnie są spożywane w dużych ilościach głównie w regionach śródziemnomorskich: na Sycylii, Apulii (Włochy), Francji, Hiszpanii i Grecji.
Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych (takich jak bazylia, oregano i trybula).
Są doskonałym dodatkiem do pizzy, dań z kurczakiem, Caponaty (sałatka, która zawiera bakłażany i pomidory), sosu tatarskiego i ryb. Kapary dodajemy do popularnej sycylijskiej przekąski: Arancini - pulpety z kaparami. Kapary możemy łączyć z fasolką szparagową i innymi gotowanymi warzywami.
Hiszpanie rozcierają kapary i łączą je z migdałami, czosnkiem oraz natką pietruszki i taką pastę podają na smażonej rybie.
Kapary można łączyć również z oliwkami, bazylią, gorczycą, pieprzem, czosnkiem, oregano i estragonem.
W Stanach Zjednoczonych serwowane są głownie jako dekoracja do ryb na zimno, pieczeni i sałatek oraz w postaci pasty dodawane są do zakąsek.Kapary są również używane by nadać cierpkości w daniach północnych Indii.
Tapenade - słono-ostra pasta z kaparami, czarnymi oliwkami, czosnkiem, anchois, czarnym pieprzem, musztardą i innymi składnikami razem z bagietką jest popularną przekąską w Prowansji, (Francja).
Kapary są marynowane przez południowych Europejczyków od ponad 2000 lat. Obecnie są spożywane w dużych ilościach głównie w regionach śródziemnomorskich: na Sycylii, Apulii (Włochy), Francji, Hiszpanii i Grecji.
Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych (takich jak bazylia, oregano i trybula).
Są doskonałym dodatkiem do pizzy, dań z kurczakiem, Caponaty (sałatka, która zawiera bakłażany i pomidory), sosu tatarskiego i ryb. Kapary dodajemy do popularnej sycylijskiej przekąski: Arancini - pulpety z kaparami. Kapary możemy łączyć z fasolką szparagową i innymi gotowanymi warzywami.
Hiszpanie rozcierają kapary i łączą je z migdałami, czosnkiem oraz natką pietruszki i taką pastę podają na smażonej rybie.
Kapary można łączyć również z oliwkami, bazylią, gorczycą, pieprzem, czosnkiem, oregano i estragonem.
W Stanach Zjednoczonych serwowane są głownie jako dekoracja do ryb na zimno, pieczeni i sałatek oraz w postaci pasty dodawane są do zakąsek.Kapary są również używane by nadać cierpkości w daniach północnych Indii.
Tapenade - słono-ostra pasta z kaparami, czarnymi oliwkami, czosnkiem, anchois, czarnym pieprzem, musztardą i innymi składnikami razem z bagietką jest popularną przekąską w Prowansji, (Francja).
Maltańczycy dodają kapary chyba do wszystkiego, idealnie smakują z ich kolejnym specjałem czyli kozim serem, oliwkami.
Właściwości lecznicze kaparów
Kapary stosowano, aby poprawić trawienie. Zapobiegają biegunce i zwiększają apetyt. W Indiach, tradycyjnie były one używane jako lek na szkorbut.
Kapary stosowano, aby poprawić trawienie. Zapobiegają biegunce i zwiększają apetyt. W Indiach, tradycyjnie były one używane jako lek na szkorbut.
bardzo lubię kapary, ale nie wiedziałam, że marynuje się je po ususzeniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-) Moniś bardzo ciekawy artykuł :-)
OdpowiedzUsuń