czwartek, 12 maja 2016

JAGIELNIK OREO

Jagielnik jest zdrowszą alternatywą niż większość z ciast, które podajemy do kawy.
Przy tym jest bardzo czekoladowy co zadowoli łasuchów. 

Pierwszy raz spróbowałam go u mojej znajomej, która gościła nas na Malcie.
Spróbowałam i postanowiłam zrobić sama w domu i oto jest, moja wersja Jagielnika Oreo. 



Składniki:
ciasteczka Oreo 2 opakowania po 110 gr lub ich zamiennik 
kasza jaglana 1 szklanka
mleko roślinne (u mnie migdałowe) 3 szklanki
cukier/ksylitol 5 - 6 łyżek
sok z 1/2 cytryny
kakao 1 łyżka
ziarno kakao 2 łyżki
orzeszki ziemne niesolone 3 łyżki
migdały 3 łyżki
olej kokosowy 1 czubata łyżka



Kaszę jaglaną gotuję do miękkości (około 20 min) w 3 szklankach mleka roślinnego z cukrem lub ksylitolem. Do przygotowanej tak kaszy dodaję sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
Kilka ciastek Oreo zostawiam do ozdoby, a od reszty oddzielam krem, dodaję go do masy jaglanej i miksuję wszystko razem.
Herbatniki oddzielone od kremu dzielę na dwie części. Jedną część miksuję razem z orzechami, migdałami, kakao, ziarnami kakao i olejem kokosowym. Powstałą masą wykładam spód tortownicy (jeżeli macie dużą tortownicę możecie zwiększyć ilość dodawanych składników) wyłożony papierem do pieczenia, dociskając dłonią. Masę jaglaną wykładam na spód i posypuję kakao. Resztę herbatników blenduję i posypuję ciasto. Ozdabiam ciastkami Oreo i schładzam w lodówce ok 2 godziny jeżeli jest taka możliwość całą noc.

Możemy również do masy jaglanej dodać ziarenka z laski wanilii.
 
Smacznego!

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)