WEGAŃSKI MAJONEZ ZE SŁONECZNIKA

Majonez ale wegański ? No ba! 

Zachwycił mnie swoim smakiem. 
Zaskoczył łatwością i szybkością przyrządzenia.


Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu (najlepiej jabłkowy)
1,5 łyżeczki musztardy 
2 łyżeczki cukru trcinowego
1 łyżeczka soli morskiej
5 - 7 łyżek gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny


Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Słonecznik odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy słonecznik i przesypujemy do wysokiego naczynia łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami pomijając wody. Następnie blendujemy wszystko, nie żałując czasu, aż konsystencja stanie się gładka i mało „chropowata”. Następnie dolewamy po łyżce gorącej wody cały czas blendująć , aż wszystko się ze sobą połączy i powstanie zwarta masa.

Majonez jest gęsty, można go rozrzedzać do postaci sosu, albo jakiejkolwiek innej konsystencji za pomocą gorącej wody bezpośrednio przed użyciem.



Komentarze