Majonez ale wegański ? No ba!
Słonecznik wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Słonecznik odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy słonecznik i przesypujemy do wysokiego naczynia łącznie ze wszystkimi pozostałymi składnikami pomijając wody. Następnie blendujemy wszystko, nie żałując czasu, aż konsystencja stanie się gładka i mało „chropowata”. Następnie dolewamy po łyżce gorącej wody cały czas blendująć , aż wszystko się ze sobą połączy i powstanie zwarta masa.
Majonez jest gęsty, można go rozrzedzać do postaci sosu, albo jakiejkolwiek innej konsystencji za pomocą gorącej wody bezpośrednio przed użyciem.
Zachwycił mnie swoim smakiem.
Zaskoczył łatwością i szybkością przyrządzenia.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu (najlepiej jabłkowy)
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cukru trcinowego
1 łyżeczka soli morskiej
5 - 7 łyżek gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Majonez jest gęsty, można go rozrzedzać do postaci sosu, albo jakiejkolwiek innej konsystencji za pomocą gorącej wody bezpośrednio przed użyciem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)