Risotto ze szparagami

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań.
Delikatne i wykwintne. 
Możliwości zrobienia jest wiele, wszystko zależy od upodobań.
Dzisiaj wersja ze szparagami, jak cudownie, że pojawiły się już w sklepach !



Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów 
1/2 dużej czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
50 g masła + 1 łyżka
500 ml warzywnego bulionu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
250 g ryżu Arborio
100 ml białego wytrawnego wina
dwie garstki tartego sera Mozzarella
świeża bazylia do dekoracji

kilka nitek szafranu



Szparagi dokładnie myjemy. Odłamujemy końcówki. Kroimy na 3-4 części po około 3-4 cm. Podsmażamy przez 3 minuty na połowie masła (25 g). Odstawiamy na bok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na pozostałym maśle (powinno się zeszklić). Następnie dodajemy do garnka lub na patelnię ryż i ciągle mieszając podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy wino i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje, a reszta zostanie wchłonięta przez ryż. Powoli zaczynamy dodawać bulion. Gotujemy około 14 minut mieszając co chwilę i dolewając po jednej-dwóch łyżkach bulionu, pamiętając o dodaniu szafranu. Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Dodajemy do niego podsmażone na maśle szparagi, dodatkową łyżkę masła i większą część sera. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 minuty pod przykryciem, by ryż odpoczął. Podajemy posypane serem, listkami bazylii, z lampką wina.




Smacznego !

Komentarze