poniedziałek, 4 kwietnia 2016

PIECZONE BURGERY Z BURAKIEM, KASZĄ JAGLANĄ I ZIARNAMI

Burgery z buraka i kaszy jaglanej, o tak !
Gwarantuję, że na jednym się nie skończy.

Przepis na burgery znajdziecie w książce "Color Me Vegan"
autorstwa Coleen Patrick-Goudreau. 
(lekko go zmodyfikowałam)


2 szklanki startych na grubym oczku surowych buraków 
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka uprażonych nasion słonecznika 
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu/ czarnego i bialego
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli 
ok. 1/2 szklanki bułki tartej 
1/4 szklanki oleju 
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki orzechow laskowych mielonych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
4 posiekane ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego 
sól do smaku


Rada : jaglankę przelewamy wrzątkiem przed gotowaniem (dzięki temu nie będzie gorzka), i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut. Najlepiej jak ugotujemy ją dzień wcześniej bo wtedy jej konsystencja będzie idealna do wyrobienia masy na burgery.



Nastawiamy piekarnik na 200°C.

Ścieramy surowe buraki na tarce (starłam 4 średnie buraki), blendujemy cebulę, natkę pietruszki, czosnek.
Prażymy nasiona.

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Polecam to robić, w jednorazowych gumowych rękawiczkach)

Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki lub orzechów.

Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy ok 25-30 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę) lub możemy  usmażyć je na patelni.

Smakują b, dobrze same z ulubionymi surówkami, lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem lub musztardą.

Polecam gorąco i  życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. wszamałabym z apetytem :) mięsa u mnie coraz mniej, są smaczniejsze jego alternatywy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)