Burgery z buraka i kaszy jaglanej, o tak !
Gwarantuję, że na jednym się nie skończy.
Przepis na burgery znajdziecie w książce "Color Me Vegan"
Rada : jaglankę przelewamy wrzątkiem przed gotowaniem (dzięki temu nie będzie gorzka), i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut. Najlepiej jak ugotujemy ją dzień wcześniej bo wtedy jej konsystencja będzie idealna do wyrobienia masy na burgery.
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Ścieramy surowe buraki na tarce (starłam 4 średnie buraki), blendujemy cebulę, natkę pietruszki, czosnek.
Gwarantuję, że na jednym się nie skończy.
Przepis na burgery znajdziecie w książce "Color Me Vegan"
autorstwa Coleen Patrick-Goudreau.
(lekko go zmodyfikowałam)
2 szklanki startych na grubym oczku surowych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka uprażonych nasion słonecznika
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu/ czarnego i bialego
1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki orzechow laskowych mielonych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
Ścieramy surowe buraki na tarce (starłam 4 średnie buraki), blendujemy cebulę, natkę pietruszki, czosnek.
Prażymy nasiona.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Polecam to robić, w jednorazowych gumowych rękawiczkach)
Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki lub orzechów.
Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 25-30 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę) lub możemy usmażyć je na patelni.
Smakują b, dobrze same z ulubionymi surówkami, lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem lub musztardą.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy, na końcu wyrabiamy dokładnie ręką. (Polecam to robić, w jednorazowych gumowych rękawiczkach)
Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki lub orzechów.
Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 25-30 minut. (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę) lub możemy usmażyć je na patelni.
Smakują b, dobrze same z ulubionymi surówkami, lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem lub musztardą.
Polecam gorąco i życzę smacznego!
wszamałabym z apetytem :) mięsa u mnie coraz mniej, są smaczniejsze jego alternatywy :)
OdpowiedzUsuń