niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

Jedno z moich ulubionych połączeń. 
Ciecierzyca + coś zielonego + pomidory = delicious!



Składniki:
szklanka suchej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki 
1 puszka pomidorów krojonych lub w całości
świeży szpinak 
łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
całość możemy posypać ulubionym serem (opcjonalnie)
przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kilka nasion kolendry

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Rano ciecierzycę odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą, zimną wodą. Wody nie solić.Ugotować według instrukcji na opakowaniu !

Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, należy potrzebną jej ilość dokładnie osączyć z zalewy.

Szpinak przełożyć na sito i starannie opłukać, następnie odcedzić i przebrać. 

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić kolendrę, podsmażyć chwile (musi wydobyć się aromat). Następnie dodać czosnek i pomidory, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Sos gotować 8-10 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować kolejne 2-3 minuty. Do całości dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Podgrzewać wszystko razem jeszcze ok. 1-2 minuty do czasu, aż szpinak będzie dobry czyli 'zwiędnie'.

Jeżeli nie jesteście przekonani do szpinaku a lubicie jarmuże, to zapraszam do, tego wpisu ---> ciecierzyca z jarmużem w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Oo, pojadłabym. Jaka szkoda, że Mąż nie lubi ciecierzycy i przez to rzadko ją dodaję do potraw.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)