Piersi kurczaka w orzechowej panierce bez dodatku bułki tartej.
Piersi kroimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem.
Do miseczki wsypujemy orzechy (można je rozdrobnić w mini melakserze lub drobno posiekać na desce), dodajemy płatki orkiszowe, ser i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Rozgrzejcie patelnię z olejem roślinnym na głębokość ok. 1 cm ja użyłam oleju kokosowego. Smażymy filety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Możemy posypać natką pietruszki i podawać z purèe marchewkowym.
Zamiennikiem są zmielone płatki orkiszowe nadające chrupkości panierce.
Składniki:
500 g piersi kurczaka
6 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich
4 łyżki zblendowanych płatków orkiszowych
2 łyżki mozarelli (w wiórkach)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
jajko
Piersi kroimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem.
Do miseczki wsypujemy orzechy (można je rozdrobnić w mini melakserze lub drobno posiekać na desce), dodajemy płatki orkiszowe, ser i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Piersi obtoczcie w roztrzepanym, doprawionym solą i pieprzem jajku a później dokładnie w panierce.
Rozgrzejcie patelnię z olejem roślinnym na głębokość ok. 1 cm ja użyłam oleju kokosowego. Smażymy filety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Możemy posypać natką pietruszki i podawać z purèe marchewkowym.
Sól - nie przesadzajcie z nią :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)