Ciasto dyniowo-morelowe

Po cieście pozostało wspomnienie i przepis dla Was.
Polecam gorąco.


250 g  puree z dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 garść pokrojonych w kostkę moreli (suszone).

Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy purre z dyni, mieszamy (należy ostudzić - masa może być lekko ciepła). Do masy dodajemy żółtka, morele i mieszamy.
Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką.
Gotową masę wkładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Polewamy czekoladą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)