Zupa marchewkowa z imbirem i pestkami dyni

Za oknem szaro, buro i ponuro
co powiecie na rozgrzewającą zupę krem?


Składniki:
300g marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
400-500 ml bulionu jarzynowego 
50 ml wina (białego wytrawnego)  
50 ml płynnej śmietanki 18%

W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę, dolać wina przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną (2 - 3 razy warzywa przemieszać).Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i gorący bulion. Zagotować zawartość garnka, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 - 35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietankę, doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu, podawać z pestkami dyni.

 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)