wtorek, 8 września 2015

Makaron z bobem i szynką parmeńską

Wyszperane w zdjęciach z wakacji.
Dzielę się przepisem.


Składniki:
1 opakowanie bobu (może być mrożony).
4-5 plasterków  szynki parmeńskiej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól morska, świeżo mielony pieprz
makaron ugotowany al dente
60 ml wody z gotującego się makaronu

Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni (razem z oliwą). Dodać obrany bób i drobno posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując ok 1/3 szklanki wody z makaronu. Dodać wszystkie składniki do siebie, doprawiając do smaku, wymieszać i odstawić z ognia. Można podawać z tartym serem (parmezanem lub innym długo dojrzewającym).

5 komentarzy:

  1. Bób bez gotowania idzie?samo podsmażanie wystarczy czy wstępnie obgotowujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu tak też sądziłam, że padnie to pytanie. Edytuję to i napiszę :)
      Bób oczywiście jest ugotowany wcześniej, nie dajemy go surowego.
      Dobrze, że zapytałaś!

      Usuń
  2. O takie pyszności to z chęcią bym zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że za bobem nie przepadam to i tak pochłonęłabym w oka mgnieniu, bo danie pysznie się prezentuje. Daj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa myślę, że byłabyś zadowolona nie tylko ze względów wizualnych tego dania :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)