Placuszki z ricotty z bananami i sosem jogurtowo-miodowym

Śniadanie na słodko?
O tak !


Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie serka riccota (250g)
2 jajka 
2 łyżki oleju
1/4 szklanki mleka 
2 banany lub inne owoce np. borówki
cynamon, jogurt grecki, miód
1 łyżka oleju (na patelnię)

W misce wymieszać suche składniki - mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki -  serek ricotta z jajkami, olejem i mlekiem.
Połączyć składniki z obu misek w gęstą jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, nakładać po łyżce ciasta na jednego placka, smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy placki trochę podrosną  wcisnąć w ciasto  plasterki banana. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać z jogurtem greckim wymieszanym z miodem, posypać cynamonem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)