środa, 12 sierpnia 2015

Ciecierzyca z jarmużem w sosie pomidorowym z serkiem mascarpone

Coś dla fanów ciecierzycy i jarmużu.
Nie jesteś fanem tych składników?
Zapewniam Cię, że po przyrządzeniu tego dania będziesz. 


Składniki:
3/4 szklanki suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
oliwa z oliwek
200 g (torebka) jarmużu, pokrojonego i płukanego
sól, pieprz, szczypta chili
1-2 łyżki serka mascarpone

Namoczoną ciecierzycę płuczemy kilkakrotnie i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania lekko solimy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek kroimy w talarki i dusimy na małym ogniu. Lekko solimy. Przekładamy do duszących się składników ciecierzycę. Podlewamy całość odrobiną wody i dodajemy liście jarmużu. Solimy i dusimy pod przykryciem. Kiedy jarmuż lekko się zblanszuje dodajemy pomidory oraz resztę przypraw.

Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 10 – 15 minut.

Na koniec dodajemy serek mascarpone i gotujemy przez 2 minuty lekko mieszając.



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)