sobota, 7 czerwca 2014

Pesto z awokado

Co zrobić z avocado, które jest już bardzo dojrzałe i nie mamy na nie pomysłu ?
Oczywiście, że pesto ! Razem z suszonymi pomidorami i bazylią
.

W tym daniu znajduje się wszystko co uwielbiam czyli makaron i pesto.


potrzebujemy:
200 g spaghetti
2 garści liści bazylii
 2 łyżki blanszowanych migdałów
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól 
świeżo zmielony kolorowy pieprz
można też użyć czarnego

2 suszone pomidory (podajemy z pesto)

Makaron gotujemy al dente. Bazylię myjemy i osuszamy. Awokado dzielimy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni.

Następnie wszystkie składniki pesto, wrzucamy do pojemnika i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pesto mieszamy z makaronem.
Podajemy posypane kawałkami suszonych pomidorów (odsączonych na papierowym ręczniku). 

Dzisiaj też, powstało po raz drugi, pesto z rukoli ,ale o tym już niebawem. 

dobrego wieczoru.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam awokado :) a te bardzo dojrzałe zjadam ot tak :) nie wytrzymało by do zrobienia pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji awokado nie jadłam jeszcze, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za awokado, ale z makaronem to bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, więc podkradam :-D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)