niedziela, 2 marca 2014

Kotlety mielone z fetą i ziołami.

Kolejna odsłona z przyprawami firmy BELLA-BIS.

Alternatywa do tradycyjnych kotletów mielonych. 
Gwarantuję, że z miłą chęcią będziecie do tego przepisu wracać.


potrzebujemy:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
lub chudego mięsa wołowego 
2 ząbki czosnku
czosnek w granulkach 
garść pokrojonej natki pietruszki
1 jajko
feta (kupiłam w lidlu)
sól morska, pieprz 
pokruszone chilli firmy BELLA-BIS.
drobno posiekana mała czerwona cebula 


    Posiekać natkę pietruszki, czosnek i czerwoną cebulę. Fetę pokroić w kostkę. Przyprawić mięso ziołami, solą, chilli, czosnkiem w granulkach i pierzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Formować małe okrągłe kotleciki i nadziewając je kostkami fety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (na papierze do pieczenia, długość pieczenia dostosowujemy do wielkości kotlecików). 


Kotlety w takim wykonaniu, nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również wyglądają bardzo efektownie.


A teraz z innej beczki:
Bazylika Mariacka w Gdańsku - zdjęcie zrobione od ul. Piwnej. 

dobrego wieczoru !

13 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa. Ja częst robię z dodatkiem warzyw: papryki, szczypioru, marchewki.
    A zdjęcie... piękne. Chciałoby się tam być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z fetą muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna odmiana tych pospolitych mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności tworzysz! Aż ślina cieknie, a niestety składników nie ma i w zasadzie pustka w lodówce:( Do Gdańska bym się bardzo chętnie wybrała,byłam raz (2004) i zakodowałam sobie z głowie, że to bardzo ładne miasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mielone wcale nie musi być nudne..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego mielonego to bym zjadła ! Mielone toleruje tylko w hamburgerach ale ten z fetą myślę że jest pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  7. Z fetą jak najbardziej warte spróbowania, przyjemnie was poczciwy mielony jeszcze może zaskoczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki :)) Trafiłaś w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne urozmaicenie kotlecików:)
    Ps. GzG już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne te kotleciki z fetą. Zdziwiłam się, że bez panierki pieczesz. Na zdjęciu wyglądają tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      Bez panierki zdrowiej i smaczniej, polecam wypróbować.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)