Dzisiaj kolejna propozycja zupy, która zachwyci nie jednego smakosza.
potrzebujemy:
1/2 litra wody
300 ml białego wytrawnego wina
2 piersi z kurczaka
30 dag małych pieczarek
5 gad sera pleśniowego lazur
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeży rozmaryn, tymianek (przyprawa)
sól morska
pieprz kolorowy
papryka słodka
Czosnek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki czyścimy, myjemy, mniejsze zostawiamy w całości większe kroimy na pół. Kurczaka czyścimy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i przyprawiamy (sól, pieprz i papryka). W garnku na rozgrzanej oliwie zarumieniamy lekko czosnek, dodajemy kurczaka, smażymy 3-4 minuty, następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez kolejne 5-6 minut. Wsypujemy mąkę i zrumieniamy całość, mieszając. Dodajemy wodę i wino, gotujemy przez 30 minut. Zupę przyprawiamy, dodajemy pokruszony ser, gałązkę rozmarynu i gotujemy jeszcze przez 10 minut, mieszając.
tak, wiem, wiem miałam napisać o warsztatach ale od kilku dni kiepsko się czuję i nie mogę zebrać myśli ale pamiętam o tym !
nuta, która za mną chodzi:
dobrej wieczoru.
a ten kolor to od papryki w proszku czy idą tam jakieś pomidory?
OdpowiedzUsuńOla to wszystko zasługa słodkiej papryki :) ja dałam jej sporo ;)
UsuńZapraszam na konkurs walentynkowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam , Aga
Super się zapowiada, zapisałam przepis :)
OdpowiedzUsuńprzestraszliwie apetycznie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńa Ty sie kuruj i uciekaj przed wirusami :*****
świetna zupa na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńmm... zjadłabym od razu!!!
OdpowiedzUsuńkuruj się!
Zjadłabym michę takiej zupy, ale jest już na to ciut za późno :-(
OdpowiedzUsuńser pleśniowy!!!! uwielbiam wszystko z jego dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, bardzo lubię ser pleśniowy:)
OdpowiedzUsuń