wtorek, 4 lutego 2014

Wyrazista zupa z kurczaka z winem i serem pleśniowym

 Dzisiaj kolejna propozycja zupy, która zachwyci nie jednego smakosza.


potrzebujemy:
1/2 litra wody
300 ml białego wytrawnego wina
2 piersi z kurczaka
30 dag małych pieczarek
5 gad sera pleśniowego lazur
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeży rozmaryn, tymianek (przyprawa)
sól morska
pieprz kolorowy
papryka słodka

Czosnek obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki czyścimy, myjemy, mniejsze zostawiamy w całości większe kroimy na pół. Kurczaka czyścimy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i przyprawiamy (sól, pieprz i papryka). W garnku na rozgrzanej oliwie zarumieniamy lekko czosnek, dodajemy kurczaka, smażymy 3-4 minuty, następnie dodajemy pieczarki i smażymy przez kolejne 5-6 minut. Wsypujemy mąkę i zrumieniamy całość, mieszając. Dodajemy wodę i wino, gotujemy przez 30 minut. Zupę przyprawiamy, dodajemy pokruszony ser, gałązkę rozmarynu i gotujemy jeszcze przez 10 minut, mieszając.


tak, wiem, wiem miałam napisać o warsztatach ale od kilku dni kiepsko się czuję i nie mogę zebrać myśli ale pamiętam o tym

nuta, która za mną chodzi:


dobrej wieczoru.

10 komentarzy:

  1. a ten kolor to od papryki w proszku czy idą tam jakieś pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola to wszystko zasługa słodkiej papryki :) ja dałam jej sporo ;)

      Usuń
  2. Zapraszam na konkurs walentynkowy :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam , Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się zapowiada, zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przestraszliwie apetycznie wygląda ta zupka :)

    a Ty sie kuruj i uciekaj przed wirusami :*****

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna zupa na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mm... zjadłabym od razu!!!
    kuruj się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym michę takiej zupy, ale jest już na to ciut za późno :-(

    OdpowiedzUsuń
  8. ser pleśniowy!!!! uwielbiam wszystko z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie, bardzo lubię ser pleśniowy:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)