Zapiekanka z mielonego mięsa pod puree z kalafiora i ziemniaków a na deser pitna czekolada o smaku cytrynowym
Weekend minął pod znakiem pięknej pogody, dzięki czemu nasi goście nie mogli narzekać na nudę. A ja miałam przymusowy odwyk od gotowania.Na szczęście dla mnie, mama Michała gotowała i tak dostaliśmy jedno zaproszenie na obiad i drugie. Stwierdzam,że mamy z nią dobrze i przyznaje,że jest świetną kucharką.
Jedynie za co udało mi się przez weekend zabrać z kulinarnych rzeczy to pieczony schab z czego jestem zadowolona. Wracając do przepisu chciałam zrobić coś niebanalnego, szukałam, szperałam i znalazłam ! Puree z kalafiora i ziemniaków. Do tego sos z mięsem mielonym. I tak powstała zapiekanka, która oczaruje nie jedną osobę, polecam !
2 płaskie łyżki cukru pudru
kawałek kory cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Jedynie za co udało mi się przez weekend zabrać z kulinarnych rzeczy to pieczony schab z czego jestem zadowolona. Wracając do przepisu chciałam zrobić coś niebanalnego, szukałam, szperałam i znalazłam ! Puree z kalafiora i ziemniaków. Do tego sos z mięsem mielonym. I tak powstała zapiekanka, która oczaruje nie jedną osobę, polecam !
Składniki:
Sos:
2 marchewki
1 pietruszka
ćwiartka selera
500g mięsa mielonego ja użyłam z szynki wieprzowej
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
2 puszki pokrojonych pomidorów (400g)
1 puszka czerwonej fasolki (400g)
Purre ziemniaczano-kalafiorowe:
główka kalafiora
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
pieprz czarny
sól
Sposób przyrządzenia:
Puree ziemniaczano- kalafiorowe: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Gotować do miękkości. Odcedzić, dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, doprawić pieprzem i w razie potrzeby również solą.
Sos: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na małych oczkach na tarce. W garnku roztopić masło, włożyć starte warzywa, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając przez 3-4 minuty. Dodać mięso, podkręcić gaz na większy i obsmażyć mięso z każdej strony doprawiając solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i miodem. Następnie dodać pomidory i gotować przez ok 20-30 minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli zajdzie taka potrzeba doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować jeszcze ok 3 minut.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z mięsa mielonego. Przykryć purre ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać w piekarniku przez ok 20-30 minut w temperaturze 200 stopni tak aby brzegi purre delikatnie się przyrumieniły.
A na deser pitna czekolada o smaku cytryny z dodatkiem cynamonu i laski wanilii robiona na mleku kokosowym. Bardzo ciekawe połączenie smaków, polecam ! :)
Składniki:
300 ml mleka kokosowego
(robione z moczonych w gorącej wodzie wiórków kokosowych)
6 łyżek śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżki cukru pudru
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
ćwiartka cytryny
pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Do małego garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier puder oraz korę cynamonu i wanilię. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, nie pozwolić aby się zagotowało. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać cały czas mieszając aż czekolada roztopi się. Wlewamy sok z cytryny. Na koniec gotowania masę czekoladową miksujemy. Masa powinna być brązowa i gładka. Dodajemy ćwiartkę cytryny. Dekorujemy czekoladę cytryną.
bon appetit
Pyszna kompozycja! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamila :)
Usuńpozdrawiam.
ojej jakie to musi być smaczne *.*
OdpowiedzUsuńZa deser dziękuję, bo nie lubię czekolady,
OdpowiedzUsuńale zapiekanki nie odmówię:)
Smakowite połączenie!
świetny sposób na purre :) a co do czekolady - czy cokolwiek z kokosem może nie być boskie? :)
OdpowiedzUsuńnie wiem , na prawdę nie wiem ;)
Usuńa puree na prawdę gorąco polecam bo jest znakomite ! :)
puree ziemniaczano - kalafiorowe brzmi wykwintnie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
i tak też smakuje :)
Usuńzarówno na zimno jak i na ciepło.
dziękuję i również pozdrawiam :)
p.s. obserwuję ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło ;)
UsuńJejku jej ! Obiadek palce lizać ,ale ten deser !!!
OdpowiedzUsuńWczoraj akurat u Wedla w Sukiennicach piłam czekoladę i ... domowe niczym nie dobiegają w smaku, tyle ,że za jedną u Wedla można zrobić cztery...
Ominęło mnie wiele ciekawych przepisów podczas mojej nieobecności - będę nadrabiać zaległości !
Aniu Wedel ma cudowne te czekolady, uwielbiam ! :)
Usuńfakt trochę to kosztuje ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Wycieczka była do Krakowa widzę ;) fajnie bardzo lubię to miasto ! :))
Wycieczka była w ukochane Tatry, a Kraków był jej uwieńczeniem :-)Jutro trochę zdjęć na blogu
Usuń:) nie mogę się doczekać ! ;)
UsuńTatry nigdy nie byłam w sumie kiedyś jako dziecko byłam w górach ale tego nie pamiętam więc tak na prawdę mnie tam nie było, muszę to nadrobić :)
Mniam czekoladka wyglada smakowicie az sie rozslodzilam :))
OdpowiedzUsuńrobię podobną z samymi ziemniakami, a tu kalafior:)
OdpowiedzUsuńten kalafior czyni cuda w tym puree.
UsuńJestem ciekawa jak z selerem będzie smakować
albo brokułami. Zrobię jeszcze kilka mieszanek bo lubię smakowe puree :)
Pysznie się prezentuje zapiekanka, a z kalafiora nie robiłam puree, a czekolada wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjakie kulinarne cudo ! <333 nic, tylko jeść!
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
UsuńWow uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJa też przynajmniej tą pitną i najlepiej jak jest własnej roboty :)
UsuńBardzo odpowiada mi Twoja propozycja... I ta czekolada...Mniam:)
OdpowiedzUsuńciesze się ogromnie, że trafiłam w Twój gust kulinarny :)
UsuńFajny pomysł )
OdpowiedzUsuńfajna ta zapiekanka!:) połączenie kalafiora i ziemniaków bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńNastępna super propozycja na rewelacyjny obiad :)
OdpowiedzUsuńNa jutro planuję tortille z Twojego przepisu także to cudo zagości we wtorek hehehe :D