wtorek, 9 kwietnia 2013

Zupa z charakterem - Chrzanica.

Zupa z charakterem czyli na Naszym stole zagościła chrzanica. Zostałam zainspirowana pomysłem na tą zupę dzięki blogowi http://mycatcooks.blogspot.com/. Przepis prosty, szybki w przygotowaniu i odpowiedni jeżeli chodzi o obecną zawartość mojej lodówki.


Składniki:
1 litr rosołu lub bulionu

boczek wędzony
2 kiełbasy wędzone
3 białe kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
3 jajka
mały słoiczek chrzanu
opcjonalnie sól, pieprz, koperek
2 grzyby suszone

Sposób przyrządzenia:Grzyby namoczyć. Boczek i kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez tłuszczu.Do garnka wlać bulion lub rosół. Ugotować białą kiełbasę, a po ostygnięciu pokroić ją w kostkę. Wrzucić mięso do bulionu wraz z grzybami i czosnkiem. Doprawić do smaku, dodać chrzan i wymieszać. Do każdej porcji włożyć ziemniaki (ziemniaki w mundurkach z minimalną ilością masła) i ćwiartki jaja .


I tak powstała, przepyszna zupa z wyrazistym smakiem, bez mąki i śmietany, zdrowa i pożywna. Wiem, że na pewno nie ostatni raz zagościła na Naszym stole.

5 komentarzy:

  1. Fajna, taki żurek, bez żuru - za to z chrzanem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nadaje się na minione święta oczywiście Wielkanocne :)

      Usuń
  2. cieszę się, że mogłam Ciebie zainspirować :) widzę, że trochę zmieniłaś mój przepis, może kiedyś coś w niej zmodyfikuję ale póki co wydaje mi się idealna, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :), jeszcze raz dziękuje za pomysł. Zupa jest wyśmienita.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)