piątek, 26 kwietnia 2013

Filet z kurczaka w migdałach i młode ziemniaczki z tymiankiem i cytryną

Przepyszne filety z kurczaka panierowane w migdałach to raj dla smakoszy drobiu. Proste i wykwintne danie nadające się na niedzielny obiad jak i na większą uroczystość lub obiad we dwoje. Do tego przygotowałam niesamowicie pyszne i proste w przyrządzeniu pieczone ziemniaki z tymiankiem i cytryną.


Składniki na panierowanego kurczaka w migdałach:
2 piersi z kurczaka
100g płatków migdałowych
100g mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżka masła + 2 łyżki oleju z pestek winogron
sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pierś umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na kotlety i delikatnie rozbić je dłonią. Posolić i popieprzyć z obu stron. W talerzu roztrzepać jajo z solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać płatki migdałowe, a do trzeciego mąkę. Na patelni rozpuścić masło z olejem z pestek winogron. Kotlety panierować w mące, jajku następnie obtoczyć w płatkach migdałowych. Delikatnie przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso będzie dobre ok 6-8 minut z każdej strony na małym ogniu. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły, bo mogą zgorzknieć. Tak przygotowane filety z kurczaka podajemy na sałacie lodowej lub masłowej.


Składniki na młode ziemniaczki z tymiankiem i cytryną:
10 młodych ziemniaczków
2 łyżeczki masła
2 małe kawałki cytryny
2 gałązki świeżego tymianku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielone zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wycinamy dwa prostokąty z papieru do pieczenia. Na każdym układamy po 5 ziemniaków, dokładnie wyszorowanych szczoteczką pod bieżącą wodą lub obranych, jak w moim przypadku. Na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła, kawałeczek cytryny, gałązkę tymianku, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawijamy papier w tzw papiloty. Tak zapakowane ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
bon appetit


15 komentarzy:

  1. To co jutro obiad u Ciebie? :) Jadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) jest pyszne na prawdę polecam :)

      szczególnie ziemniaczki ! :)

      na jutro Moja Droga marynuje się już mięso w suszonych pomidorach ;) więc jak masz ochotę to zapraszam :)

      Usuń
    2. A ja jadłem ^^ Wygrałem

      ale lepiej by smakowało w towarzystwie naszej 70 dzieci, tylko Monia urodzić nie chce :(

      Usuń
    3. muszę się chyba napić czegoś mocniejszego ;p

      ja wygrałam kiedy zacząłeś mnie całować po rękach za ten obiad ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie dziwie się ja też coraz częściej sięgam po nie jeżeli chodzi o dodatek do potraw :)

      Usuń
  3. Ale narobiłaś mi ochoty na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o pyszności :))) uwielbiam młode ziemniaczki!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest to co tygrysy lubią najbardziej...Pycha. Zaskoczyłaś mnie tą mąką kukurydzianą - nie używałam ; Do' podejrzenia'.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam alternatywy do mąki pszennej bo jej nie jadamy od pewnego czasu. Mąka kukurydziana idealnie się nadaje do tego dania na prawdę polecam ;)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie i fajne, dość proste w przygotowaniu ahh i ten tymianek <3 Polecam również pieczone,przekładane ziemniaczki z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem niebo w gębie, tu też by się fajnie sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wypróbuje bo uwielbiamy pieczone ziemniaki w każdej postaci :)

      Usuń
    2. Też uwielbiam i będę czekać na różne odsłony ziemniaczków zapiekanych na blogu :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)