piątek, 5 kwietnia 2013

5 kwietnia dniem marchewki !

Z okazji święta tego cudownego warzywa jakim jest marchewka postanowiłam przyrządzić zupę krem z marchewki. Dlaczego marchewka ? Co nam daje MARCHEWKA ? Otóż wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Dlatego warto ją często spożywać.


Składniki:
1 mała cebula
1 łyżki masła
kg marchwi
1 duży ziemniak
1 pietruszka
kawałek selera
1 l bulionu lub rosołu (może być z kostki)
świeża gałka muszkatołowa (może być suszona)
mielona kolendra
100 ml śmietany
natka pietruszki
świeżo zmielony pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na maśle. Wcześniej ugotowałam tradycyjny rosół. Wyciągamy z niego marchew, pietruszkę, seler dodajemy ugotowanego ziemniaka i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem, gotujemy, następnie dodajemy przesmażoną cebulę, całość nadal gotujemy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rozpadać.Całość miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i kolendrą. Rozlewamy do talerzy naszą zupę krem z marchewki, zabielamy śmietaną. Posypujemy zieleniną lub startym serem, według upodobań i mamy gotowe proste i pożywne danie, smacznego ! :)

To jeszcze nie koniec mam dla Was jeszcze coś na deser. Ciekawość wzięła górę i powstały BABECZKI JAGLANE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM. Muszę przyznać,że jestem pozytywnie zaskoczona efektem !
Oryginalny przepis tu -> http://zdrowenienudne.pl 


Składniki:4 szklanki mleka (1,5%)
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele dodałam również słonecznik
2-3 łyżki miodu
0,5 łyżeczki kurkumy (płaskiej)
250 g truskawek
0,5 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwa wanilia)

Sposób przyrządzenia:
Mleko należy zagotować,następnie dodajemy kaszę jaglaną, uprzednio pokrojone bakalie oraz kurkumę. Zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż kasza będzie miękka. Przekładamy kaszę do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyciągamy babeczki jaglane z filiżanek. Truskawki obieramy z szypułek, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy blenderem na mus. Babeczki polewamy musem. Gotowe !
bon appetit

15 komentarzy:

  1. Deser ach ten deser! Postanowiłam go zrobić ale troszkę inaczej mianowicie z musem malinowym, bo bardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z malinami będzie równie pyszny !
      też muszę spróbować innych opcji :)

      Usuń
  2. ależ marchewkowo :)zupa zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. zupka wygląda ekstra, podejrzewam że tak też smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka ujdzie (mięsa w niej nie ma), ale deser zadziwił mnie tym że dobry był :)


    Konsumujący poleca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak prawdziwy mężczyzna, bez mięsa to może być ;p

      deser faktycznie godny polecenia ! :)

      Usuń
  5. bardzo lubię zupę z marchwi, wygląda pysznie, do swojej ulubionej dodaję pomarańcze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A może do tej zupki jeszcze jakieś grzaneczki? :) Tylko ja nie potrafię robić dobrych domowych:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzanki jak najbardziej się nadają :) Tylko,że w tej chwili nie spożywam pszenicy stąd zupa jest bez :)

      Usuń
  7. Same smakowitości widzę :) deserek pierwsza klasa !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)