sobota, 23 marca 2013

Zupa węgierska.

Pomysł na zupę węgierską został zaczerpnięty od Pani mamy czyli przyszłej teściowej :) 
Prosta i szybka w przyrządzeniu co jest jej dużym atutem. Nadaje się zarówno na obiad jak i na imprezę.Przepis sprawdzony, zupa smakował,goście do tej pory żyją i funkcjonują ;) 

Składniki:
25 dag surowej kiełbasy ( polecam polską)
3/4 l rosołu (może być z kostki chociaż ja wolę ugotować rosół lub rosołek)
25 dag cebuli
20 dag rozgotowanych ziemniaków (kostka)
2 papryki
olej do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany ( ja osobiście nie dodaje)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Sposób przyrządzenia:
cebulę,ziemniaki,paprykę,kiełbasę pokroić w kostkę.Cebulę i kiełbasę przesmażyć na oleju, gdy cebula będzie szklista dodać paprykę i ziemniak, chwilę smażyć dodać rosół i gotować aż ziemniaki będą miękki, dodać przecier pomidorowy, zupę doprawić solą i pieprzem, papryką ,majerankiem i kminkiem., ziele angielskie i liść laurowy. podawać z natką pietruszki.


bon appetit


2 komentarze:

  1. JADŁAM ! JADŁAM ! jadłam ją osobiście u naszej kochanej Papryczki ;)

    polecam gorąco - dosłownie gorąco bo na gorąco najlepiej smakuje :)

    ps. nie udało Ci się mojego stojaka na muffinki ukraść to bulionówki mi podwędziłaś widzę ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie fakt,że smakowała :)

      A tak bulionówki, widziałam,że mamy takie same ;d
      arkorak rządzi ^^

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)