niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z grzankami i grzane wino.

Wczorajszy dzień był jednym z tych kiedy przebywałam poza domem do późnych godzin a wieczorem goście. I co tu zrobić,żeby było szybko,zdrowo i smacznie ? Postanowiłam postawić na sałatkę z grzankami i coś rozgrzewającego do picia. Ponieważ wiosna nie chce przyjść a za oknem nadal panuje Pani Zima więc u mnie w kuchni zagościł aromatyczny grzaniec.

Przepis na sałatkę z grzankami:

Składniki:
sałata lodowa
2 pomidory
ogórek
filet z kurczaka
por
pestki słonecznika
żółty ser
zioła (koperek,natka pietruszki,oregano,bazylia, tutaj możemy dodać to co lubimy)
ok 4 łyżek oliwy z oliwek 
1 łyżka masła
gałązka rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Uprzednio umyte warzywa, prócz sałaty, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Sałatę można porwać lub pokroić, dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy, solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy i jedną łyżką masła, wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu rozmaryn, chwilę czekamy a następnie kładziemy filet z kurczaka i smażymy pod przykryciem ,aż się zarumieni. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek następnie polewamy sałatkę. Dorzucamy grzanki, mieszamy całość, następnie posypujemy pestkami słonecznika. Usmażony filet z kurczaka studzimy lekko i kroimy w paseczki. Podajemy wszystko razem na talerzu.

grzanki z ziołami w czosnku 

Składniki:
4 kromki chleba razowego 
2 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie, oregano, bazylia (według uznania)
spory ząbek czosnku 

Sposób przyrządzenia:
Do wysokiego naczynia wlewamy 1 łyżkę oliwy  mieszamy ją z ziołami. Dorzucamy pokrojony w kostkę chleb i mieszamy. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, kiedy się rozgrzeje wrzucamy pokrojony w krążki czosnek i smażymy aż się zarumieni, wyławiamy go, wrzucamy chleb i smażymy do momentu aż będzie rumiany i chrupiący. Tak zrobione grzanki wrzucamy do sałatki.



Przepis na grzane wino

Składniki:
butelka czerwonego pół słodkiego wina
2 plasterki pomarańcza (dość grube)
4 łyżki migdałów (płatki)
goździki 

sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy wino,dorzucamy pokrojonego w ćwiartki pomarańcza, migdały i goździki. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu tak aby nie doprowadzić do zagotowania wina. Przelewamy do szklanek, kieliszków bądź specjalnych kubków do grzańca.
bon appetit


5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)