czwartek, 28 marca 2013

Pasta jajeczno-szynkowa

„Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad, a kolację żebraczą” – to stare przysłowie jest poparciem tezy, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wszystko, co zjemy i wypijemy rano, wpływa na naszą aktywność, bystrość umysłu i koncentrację w ciągu całego dnia. Dlatego moją dzisiejszą propozycją jest pasta jajeczno-szynkowa przygotowana i podana w sposób jaki zobaczycie poniżej.


Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,100g chudej szynki,
pół łyżeczki soku z cytryny,
3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego,
100g masła,
sól i świeżo mielony pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Ucieramy masło z sokiem z cytryny. Szynkę i jajka kroimy dość drobno. Mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy do szynki i masła. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki aby się przegryzły składniki ok 15-30 minut. W mojej wersji pasta jajeczno-szynkowa jest podana z ciemnym słonecznikowym chlebem z opiekacza. 'Mówię' Wam coś pysznego, wypróbujcie Sami.

bon appetit


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)