Makaron z krewetkami i cukinią

Uwielbiam połączenie krewetek z makaronem. 



Składniki: 

250 g  krewetek Black Tiger
1 mała cukinia 
100 g makaronu
posiekana natka pietruszki
5 łyżek śmietanki kremówki 30%
2 ząbki czosnku
5 łyżek białego wina
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki masła
szczypta szafranu
2 cząstki cytryny


Krewetki rozmrozić, oczyścić, umyć i osuszyć. Cukinię pokroić na plastry i przekroić je na połówki. Natkę drobno posiekać, czosnek pokroić w drobne plasterki. Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując trochę wody z makaronu. Rozgrzać patelnię z olejem i czosnkiem, delikatnie go podsmażyć, dodać cukinię i mieszając smażyć przez ok. 6 minut aż zmięknie i zacznie się rumienić. Wówczas dodać łyżkę masła, sól, szafran i smażyć jeszcze przez ok. 2 - 4 minuty nie przestając mieszać. Przesunąć cukinię na brzeg patelni,  na wolną część patelni dodać drugą łyżkę masła oraz krewetki, doprawić je solą i smażyć po pół minuty z każdej strony na większym ogniu.
Dodać natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki na patelni i chwilę razem podsmażać. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Wlać śmietankę kremówkę, dodać makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia gdy sos będzie gęsty. Podawać z cząstką cytryny.

Smacznego !

Komentarze