MAKARON Z CUKINIĄ, MIĘTĄ I RICOTTĄ

Szybki, pożywny i zdrowy.



SKŁADNIKI/ 2 PORCJE:

250 g cukinii
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka masła klarowanego
2 garście makaronu gryczanego w kształcie rurek
1/2 szklanki listków świeżej mięty
2 łyżki pokruszonej ricotty



PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokroić w 1 cm słupki. Na patelnię wlać olej i dodać pokrojony na plasterki czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż czosnek zacznie skwierczeć. Dodać cukinię, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i podsmażać przez około 1 - 2 minuty. Dodać masło, wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec cukinia powinna być miękka.
Jednocześnie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Do cukinii na patelni dodać większość pokrojonej mięty (zostawić kilka listków do dekoracji), wymieszać i odstawić z ognia. Gdy makaron będzie już gotowy ustawić patelnię z powrotem na ogniu i przed dodaniem makaronu podgrzać. Wraz z makaronem dodać do cukinii kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, utworzy się sos po ok 1 minucie. Wyłożyć na talerze, posypać serem (oprószyć go pieprzem i solą) i resztą mięty.

Smacznego !



Komentarze