wtorek, 29 marca 2016

Pizza bez drożdży

Krucha i wyrazista w smaku pizza bez drożdży.




Składniki na ciasto:
 jedna szklanka mąki pszennej
jedna szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
 dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oregano, szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu ziołowego, tymianek
 1/3 szklanki oleju rzepakowego/oliwy
 2/3 szklanki wody
 szczypta soli, szczypta pieprzu

(przyprawy do ciasta dodajemy według własnego uznania, tak samo jak składniki na pizzę).

Składniki zagniatamy, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Potrzebujemy trochę maki do posypania wałka do rozwałkowania ciasta na blaszce. Na gotowe ciasto, można układać wcześniej przygotowane dodatki. 

Sos do pizzy robię z pomidorów świeżych bądź z puszki. Blendujemy je, na mały ogniu, z oregano, szczyptą soli, pieprzu oraz z cukrem. 

Zapiekamy całość około 20 minut w 180 stopniach (jest, to zależne od piekarnika. Najlepiej sprawdzać, co się dzieje z naszą pizzą).

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)