Jedno z dań, które bardzo chciałabym polecić na imprezę lub spotkanie w gronie znajomych to blanszowane migdały z zielonymi oliwkami i świeżą bazylią. Łatwa i niezwykle smaczna i na dodatek szybka w przygotowaniu przystawka.
1 łyżki oliwy
sól morska
300 g zielonych oliwek
1 mały pęczek bazylii
Składniki:
200 g migdałów1 łyżki oliwy
sól morska
300 g zielonych oliwek
1 mały pęczek bazylii
Sposób przygotowania:
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekaną bazylią możemy również przystroić listami bazylii tak jak na zdjęciach.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekaną bazylią możemy również przystroić listami bazylii tak jak na zdjęciach.
Przystawka idealnie nadaje się do wina oraz piwa.
bon appetit
Nitka jak zawsze pomocna :))
Będę również małą chwalipiętą i pokaże mały kulinarny prezent od mojego cudownego mężczyzny ;))
I pytanie do Was jakie znacie ciekawe przepisy z użyciem kokilek i tarteletek ?
Za każdą propozycję będę bardzo wdzięczna, dobrego wieczoru !
w kokilce znam fajny deserek! wkładasz tam np maliny/borówki i zalewasz koglem-moglem. do piekarnika na chwile i jesz ten raj <3
OdpowiedzUsuńsłyszałam właśnie o takim sposobie na pewno go wypróbuję :)
Usuńdziękuję ;))
crumble owocowe! <3
OdpowiedzUsuńhttp://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/04/crumble-owocowe-czyli-przepyszny-sposob.html
:) bardzo fajny przepis Sandra ;)
Usuńwypróbuję tylko nie wiem czy czasami nie pominę kruszonki.
czaje się na te foremki w których je zrobiłaś :))
Nie można tak pominąć no! :P Ale użyj mąki pełnoziarnistej :)
UsuńForemki są przepiękne i są jeszcze żółte... o.O ale drogie cholerstwa :/
nie mogę pszennej mąki użyć ale mam żytnią więc zrobię jednak kruszonkę. Wiem widziałam ;) no niestety ale czego się nie robi dla swojej pasji :))
Usuńooo! na to nie wpadłabym :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zielone oliwki...w połączeniu z migdałami muszą mieć ciekawy smak! trzeba kiedyś wypróbować:)
Pyszne, zdrowe i szybkie! Robiłam już kiedyś podobne i wyszły smacznie :) W swoich nowych tarteletkach zrób koniecznie jakiś deserek, będę czekać z niecierpliwością :D
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z taką przekąską, a jest w niej wszystko co lubię.
OdpowiedzUsuńZapisuję, żeby pamiętać.
Fajnego weekendu Moniko !
Dziękuję Aniu i wzajemnie !
UsuńPogodnego i dobrego długiego weekendu :))
Kokilka to coś wspaniałego. Ja się jeszcze ich nie dorobiłam :)
OdpowiedzUsuńA migdały? Coś świetnego!
:) Odkrywam magię kokilek i tarteletek i muszę przyznać, że jestem zachwycona ;)
Usuń:) dziękuję.
Nitka jest i tak najlepsza z tego wszystkiego :-)
OdpowiedzUsuńmasz rację Nitka jest jedyna i niepowtarzalna ! :))
Usuńmoi goście pewnie wyjedli by same migdały a oliwki zostawili dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPomysł super :) i prezent... pierwsza klasa !