poniedziałek, 27 maja 2013

Szybkie danie na przyjęcie - migdały z zielonymi oliwkami.

Jedno z dań, które bardzo chciałabym polecić na imprezę lub spotkanie w gronie znajomych to blanszowane migdały z zielonymi oliwkami i świeżą bazylią. Łatwa i niezwykle smaczna i na dodatek szybka w przygotowaniu przystawka. 


Składniki:
200 g migdałów
1 łyżki oliwy
sól morska
300 g zielonych oliwek
1 mały pęczek bazylii


Sposób przygotowania:
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekaną bazylią możemy również przystroić listami bazylii tak jak na zdjęciach. 

Przystawka idealnie nadaje się do wina oraz piwa.
bon appetit


Nitka jak zawsze pomocna :))


Będę również małą chwalipiętą i pokaże mały kulinarny prezent od mojego cudownego mężczyzny ;))


I pytanie do Was jakie znacie ciekawe przepisy z użyciem kokilek i tarteletek ? 
Za każdą propozycję będę bardzo wdzięczna, dobrego wieczoru ! 

15 komentarzy:

  1. w kokilce znam fajny deserek! wkładasz tam np maliny/borówki i zalewasz koglem-moglem. do piekarnika na chwile i jesz ten raj <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słyszałam właśnie o takim sposobie na pewno go wypróbuję :)
      dziękuję ;))

      Usuń
  2. crumble owocowe! <3
    http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/04/crumble-owocowe-czyli-przepyszny-sposob.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo fajny przepis Sandra ;)
      wypróbuję tylko nie wiem czy czasami nie pominę kruszonki.

      czaje się na te foremki w których je zrobiłaś :))

      Usuń
    2. Nie można tak pominąć no! :P Ale użyj mąki pełnoziarnistej :)
      Foremki są przepiękne i są jeszcze żółte... o.O ale drogie cholerstwa :/

      Usuń
    3. nie mogę pszennej mąki użyć ale mam żytnią więc zrobię jednak kruszonkę. Wiem widziałam ;) no niestety ale czego się nie robi dla swojej pasji :))

      Usuń
  3. ooo! na to nie wpadłabym :)
    uwielbiam zielone oliwki...w połączeniu z migdałami muszą mieć ciekawy smak! trzeba kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, zdrowe i szybkie! Robiłam już kiedyś podobne i wyszły smacznie :) W swoich nowych tarteletkach zrób koniecznie jakiś deserek, będę czekać z niecierpliwością :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie spotkałam się z taką przekąską, a jest w niej wszystko co lubię.
    Zapisuję, żeby pamiętać.
    Fajnego weekendu Moniko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i wzajemnie !
      Pogodnego i dobrego długiego weekendu :))

      Usuń
  6. Kokilka to coś wspaniałego. Ja się jeszcze ich nie dorobiłam :)
    A migdały? Coś świetnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Odkrywam magię kokilek i tarteletek i muszę przyznać, że jestem zachwycona ;)

      :) dziękuję.

      Usuń
  7. Nitka jest i tak najlepsza z tego wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację Nitka jest jedyna i niepowtarzalna ! :))

      Usuń
  8. moi goście pewnie wyjedli by same migdały a oliwki zostawili dla mnie :)
    Pomysł super :) i prezent... pierwsza klasa !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)