Mule po Marynarsku czyli klasyczne małże w białym winie.

Moules à la marinière (fr). Cozze alla marinara (it). Jeden z najprostszych przepisów na małże i chyba najbardziej znany. Klasyka. Małże szybko duszone w białym winie, z dodatkiem masła i cebulki, posypane natką pietruszki.



Składnik:
1 kg świeżych małży
1/2 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
100 ml białego wytrawnego wina
pieprz 



Małże szorujemy, oczyszczamy z narośli. Dokładnie opłukujemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy ( w trakcie czyszczenia pamiętamy aby nie moczyć ich w wodzie, bo się otworzą).
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy na drobno (same listki). W dość dużym rondlu roztapiamy masło na średnim ogniu, następnie musimy zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy małże i gotujemy pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząśnijcie rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Ściągamy z ognia, wyrzucamy mule, które się nie otworzyły. Posypujemy pozostałą natką i jemy ze smakiem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)