Makaron z bobem i szynką parmeńską

Wyszperane w zdjęciach z wakacji.
Dzielę się przepisem.


Składniki:
1 opakowanie bobu (może być mrożony).
4-5 plasterków  szynki parmeńskiej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
sól morska, świeżo mielony pieprz
makaron ugotowany al dente
60 ml wody z gotującego się makaronu

Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni (razem z oliwą). Dodać obrany bób i drobno posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując ok 1/3 szklanki wody z makaronu. Dodać wszystkie składniki do siebie, doprawiając do smaku, wymieszać i odstawić z ognia. Można podawać z tartym serem (parmezanem lub innym długo dojrzewającym).

Komentarze

  1. Bób bez gotowania idzie?samo podsmażanie wystarczy czy wstępnie obgotowujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu tak też sądziłam, że padnie to pytanie. Edytuję to i napiszę :)
      Bób oczywiście jest ugotowany wcześniej, nie dajemy go surowego.
      Dobrze, że zapytałaś!

      Usuń
  2. O takie pyszności to z chęcią bym zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że za bobem nie przepadam to i tak pochłonęłabym w oka mgnieniu, bo danie pysznie się prezentuje. Daj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa myślę, że byłabyś zadowolona nie tylko ze względów wizualnych tego dania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)