Cześć !
Wpis powstał dzięki uprzejmości mojego znajomego, który jest dietykiem klinicznym.
Otrzymałam od niego w pigułce informacje, którymi pragnę się podzielić.
Mam nadzieję, że post będzie dla was przydatny, miłej lektury.
Zanim jednak przejdę do głównego tematu wpisu, pozwolę sobie przytoczyć podstawowe informacje o TARCZYCY.
Tarczyca to niezbędny do życia narząd położony w okolicy szyi. Zazwyczaj składa się z dwóch płatów i łączącej ich cieśni, rzadziej mamy do czynienia z różnymi anomaliami rozwojowymi. Z tego, co dzisiaj wiemy o tarczycy - służy do produkcji tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3)– niezbędnych do życia substancji – hormonów tarczycy, które drogą krwi dostają się do całego organizmu i są wykorzystywane niemal przez każdą komórkę. Uważa się, że działającym hormonem jest trójjodotyronina, a tyroksyna służy tylko jako surowiec do przemiany w trójjodotyroninę. Trójjodotyronina pisząc w dużym uproszczeniu jest hormonem nasilającym metabolizm (aktywność życiową). Rola trzeciego hormonu wydzielanego przez tarczycę - kalcytoniny - w układzie hormonalnym jest marginalna.
źródło tekstu: Tarczyca - podstawowe informacje
Składniki istotne dla działania tarczycy:
JOD
- CZEMU?
- Ma znaczenie przy syntezie hormonów tarczycy, dla zachowania jej prawidłowych
czynności i budowy.
- GDZIE MOŻNA ZNALEŹC?
- Nad morzem można się nawdychać po sztormie.
- Małże, krewetki, ostrygi, halibut, łosoś, algi morskie, sardynki i generalnie ryby
morskie, wołowina, wątróbka, jagnięcina, wieprzowina, sałata, szpinak, jaja.
ŻELAZO
- CZEMU?
- Wchodzi w skład tarczycowej peroksydazy jodującej, kluczowego enzymu
w syntezie hormonów tarczycy.
- GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ?
- Wątroba wieprzowa, kakao naturalne, kaszanka, orzechy pistacjowe, natka
pietruszki, migdały, kasza gryczana, szpinak.
- WAŻNE!
- Produkty bogate w żelazo łączymy z produktami bogatymi w witaminę C, ponieważ
ułatwia wchłanianie żelaza (porzeczki, papryka czerwona, szpinak, truskawki,
poziomki, kiwi, cytryna, pomarańcza).
SELEN
- CZEMU?
- Bierze udział w przemianach hormonów tarczycy z T3 do T4.
- GDZIE?
- Ryby morskie, wątróbka wieprzowa , pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, jaja,
pestki dyni, orzechy brazylijskie.
CYNK
- CZEMU?
- Wpływa na tyreoliberynę – hormon pobudzający przysadkę mózgową, która
wytwarza tyreotropinę, która z kolei wpływa na produkcję hormonów tarczycy.
- GDZIE?
- Mięso, kasza gryczana, sery podpuszczkowe, produkty zbożowe z pełnego
przemiału.
MANGAN
- CZEMU?
- Wpływa na funkcjonowanie samego gruczołu tarczowego.
- GDZIE?
- Pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa, groszek, buraki, fasola,
szpinak, rodzynki, jagody, otręby pszenne, ananas.
WITAMINY A, D, E
- CZEMU?
- Modelują działanie tarczycy.
- GDZIE?
- Wit. A: tran, masło, jaja, mleko, wątróbka, marchew, warzywa liściaste, pomidory.
- Wit. D: tłuste ryby (węgorz, śledź, makrela), tran, żółtko jaja, wątróbka, masło, ser
żółty.
- Wit. E: olej słonecznikowy, margaryny.
NA CO BARDZO UWAŻAĆ?
- Na goitrogeny, czyli składniki sprzyjające tworzeniu się wola, zaburzające jodochwytność tarczycy i produkcję hormonu (szalenie ważne przy niedoczynności).
- Gdzie występują goitrogeny? SOJA (!!), warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior itd.), orzeszki ziemne i orzechy włoskie, maniok, słodka kukurydza, proso, jarmuż, rzepa, brukiew.
Spis składników istotnych dla działania tarczycy
autorstwa Sławomir Kula, dietetyk kliniczny.
Ciekawy tekst, byłam przekonana, że o tarczycy wiem już wszystko, ale zaskoczyłaś mnie kapustą o niej nawet nie wspominają lekarze.
OdpowiedzUsuńDzięki za cenne informacje. Bardzo się przydadzą.
OdpowiedzUsuńCenne informacje tym bardziej, że tak wiele osób dotyka problem tarczycy, np. moją babcię, mamę i mniemam, że mnie w przyszłości też;>
OdpowiedzUsuńŻelazo jest niby też w żółtkach choć osobiście objadając się jajami stan żelaza mi się nie poprawiał.
Obecnie problem z tarczycą staje się coraz bardziej powszechny, więc zapewne wynika z wyjałowienia diety. A że tarczyca produkuje hormon, to zmiany w organizmie są widoczne od razu. Dzięki za informacje :)
OdpowiedzUsuń