Witajcie, dawno nie było, żadnego wpisu. Postanowiłam to zmienić. Nie, to nie jest żart.
Reaktywuję bloga na nowo.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to: Kurczak z bakłażanem i bazylią.
Składniki:
Reaktywuję bloga na nowo.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to: Kurczak z bakłażanem i bazylią.
Składniki:
- bakłażan
- piersi z kurczaka
- szalotka pokrojona w kostkę
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 cm startego imbiru
- 1/3 łyzeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 papryka szpiczasta
- sól, pieprz ziołowy
- garść liści bazylii
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szalotkę należy ją zeszklić po 5 minutach wrzucamy czosnek oraz imbir. Smażymy minutę, wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Po 3 minutach dodajemy bakłażana pokrojonego w 2 cm paski. Po kolejnych 3 minutach wlewamy wodę, sos sojowy, ocet, paprykę w proszku, dodajemy również paprykę pokrojoną w paski. Dusimy ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Na koniec wlewamy rozpuszczoną w wodzie skrobię i zagotowujemy całość.
Ściągamy z ognia. Podajemy z bazylią i ryżem.
inspirację czerpałam z
http://mymankitchen.blogspot.com
Wygląda bardzo apetycznie. Samo zdrowie na dodatek.
OdpowiedzUsuńGdzie byłaś Moniko jak Cię nie było ? Piękna, nowa fryzura :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńChcę!:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda :) imbir :) świetny przepis na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam <3
OdpowiedzUsuń