Co zrobić z avocado, które jest już bardzo dojrzałe i nie mamy na nie pomysłu ?
Oczywiście, że pesto ! Razem z suszonymi pomidorami i bazylią.
Oczywiście, że pesto ! Razem z suszonymi pomidorami i bazylią.
W tym daniu znajduje się wszystko co uwielbiam czyli makaron i pesto.
potrzebujemy:
200 g spaghetti
2 garści liści bazylii
2 łyżki blanszowanych migdałów
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
można też użyć czarnego
2 suszone pomidory (podajemy z pesto)
Makaron gotujemy al dente. Bazylię myjemy i osuszamy. Awokado dzielimy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni.
Następnie wszystkie składniki pesto, wrzucamy do pojemnika i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pesto mieszamy z makaronem.
Podajemy posypane kawałkami suszonych pomidorów (odsączonych na papierowym ręczniku).
Dzisiaj też, powstało po raz drugi, pesto z rukoli ,ale o tym już niebawem.
dobrego wieczoru.
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado :) a te bardzo dojrzałe zjadam ot tak :) nie wytrzymało by do zrobienia pesto :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji awokado nie jadłam jeszcze, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za awokado, ale z makaronem to bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, więc podkradam :-D
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń