wtorek, 25 marca 2014

Zupa paprykowa z pomarańczą i imbirem

W marcu jak w garncu, mówi przysłowie.
 Nie bez przyczyny je przytoczyłam. U mnie za oknem śnieg z deszczem a u was ? 

Na ten szary deszczowo - śnieżny dzień proponuję 
intensywnie pomarańczowo - czerwoną zupę paprykową z nutką pomarańczy i imbiru.


Potrzebujemy:
2 duże czerwone papryki
2 pomarańcze 
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo starty imbir
sól, pieprz

ewentualnie jakaś wkładka. U mnie mięso schabowe
ale równie dobrze może być ser typu greckiego lub uprażony słonecznik.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ścieramy kawałek skórki pomarańczy na drobnej tarce ( 2 łyżki ). Następnie pomarańcze wyciskamy, uzyskując sok. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i odrobinę imbiru. Gotujemy przez kilka minut. Dolewamy sok z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut mieszając jak wcześniej. Po upływie tego czasu blendujemy wszystko razem. Odstawiamy do wystygnięcia i przyprawiamy. Możemy podawać na zimno lub na ciepło.


dobrego dnia

12 komentarzy:

  1. ciekayw przepis i jaki kolor zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków! i kolor świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. taka prosta zupka ; ) ale na zdjęciach wygląda jakby coś w niej niefajnego pływało, takie śmieszne wrażenie. ale może kiedyś spróbuję! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie i kolor obłędny :) A nawet myslałam ostatnio, żeby ugotować zupę paprykową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu polecam jeżeli lubisz pomarańcze bo mają one bardzo intensywny smak w tej zupie :)

      Usuń
  5. Pyszna zupa, dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne połączenie. Ja robiłam zupę krem z pomidorów i papryki, ale bardzo zatanawia mnie jak nuta pomarańczy w tym wszystkim smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)