Dzisiaj mam dla was muffiny dla smakoszy wytrawnych przekąsek, przystawek. Robione z mąki żytniej z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, kaparów i sera typu włoskiego. Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu.
U mnie idealnie sprawdziły się jako dodatek do obiadu i słona przekąska do piwa.
potrzebujemy:
3 szklanki mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 słoika suszonych pomidorów
1/2 słoika czarnych oliwek lub zielonych
3 łyżeczki kaparów
1/3 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
grubszy plasterek sera typu włoskiego
1 jajko
Pomidory odsączamy z oleju i podobnie jak kapary,oliwki i ser drobno kroimy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Oliwę wlewamy do osobnej miseczki i łączymy z jajkiem dokładnie mieszając. Następnie łączymy z suchymi składnikami w tym z warzywami. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach C.
smacznego i dobrego dnia, chociaż chyba inny być nie może prawda ?.
Takie piękne słońce za oknem. W trójmieście jest cudownie ciepło.
Muffiny jadłam tylko na słodko, a tu świetny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babeczki nie tylko na słodko :) fajne dodatki - moje smaki :)
OdpowiedzUsuńa ten ser to mozarella?
OdpowiedzUsuńOlu nie, to jest CAPRI ser typu włoskiego (:
UsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie: słona przekąska do zimnego piwa ! Zapisuję, na pewno wypróbuję:-) Pogoda wszędzie wiosenna, ja weekend spędziłam w Krakowie, tam już kwitną magnolie :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie :)
OdpowiedzUsuńmakaron, brokuł, feta... czyszczenie lodówki czyli zapiekanka! :) zapraszam!
kiedyś robiłam wytrawne raz, ale jakoś później do nich nie wróciłam więcej, a patrząc na Twoje załuję.
OdpowiedzUsuńMuffiny w formie wytrawnej są świetne. Te prezentują się bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńOjjj mam ochotę ta takie muffiny w wersji wytrawnej :) !
OdpowiedzUsuń