środa, 26 marca 2014

Makaron z tuńczykiem


Z miłości do makaronu.

Dzisiejsze spaghetti z tuńczykiem jest zainspirowane przepisem z Nigellissima.
Bardzo pyszny i błyskawiczny pomysł na zdrowy obiad lub kolację.


potrzebujemy:
200 g makaronu spaghetti MALMA 
250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
5 suszonych pomidorów z zalewy 
2 małe pęczki natki pietruszki
posiekane małe chili lub pół większego
otarta skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól cytrynowa
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Makaron gotujemy al dente. Najlepiej wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy zostawiając 2-4 łyżki wody z gotowania. W miseczce mieszamy tuńczyka, odsączone z oliwy i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, papryczkę, oliwę z suszonych pomidorów i natkę z czosnkiem (3/4 z tego co nam wyszło. Natkę i czosnek siekamy przy pomocy blendera) i cytrynowym pieprzem. Dodajemy do garnka z makaronem, mieszamy aż wszystkie składniki się scalą. Tak przygotowany makaron nakładamy na talerze. Posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki z czosnkiem i startą skórką z cytryny.


Polecam i życzę smacznego.


kąpiel w spaghetti (: 


dobrego wieczoru

6 komentarzy:

  1. Co to za książka... Czytałam to, jestem pewna, ale nie mogę sobie za chiny przypomnieć tytułu :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z tuńczykiem pożeram do ostatniej nitki makaronu:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie dania z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron z tuńczykiem często robię, więc i Twoje danie by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)