środa, 5 lutego 2014

Tiramisu - przepis na pyszny włoski deser

Klasyka, która nigdy się nie nudzi.


miałam do wyboru kilka przepisów zdecydowałam się na ten poniżej i nie żałuję.
Jeżeli lubicie tiramisu to zapraszam was na stronę podaną w źródle jest tam mnóstwo cudownych pomysłów na ten pyszny deser. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana.

(źródło przepisu kwestiasmaku.)

Potrzebujemy:
150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto
2 łyżki brandy (opcjonalnie) 
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki cukru
250 g mascarpone (zimne)
podłużne biszkopty

Żółtka należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Zaparzyć mocną kawę. Kawę wlać do głębokiego talerza, wymieszać z likierem i brandy i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach  na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.
W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę (na koniec ma być gęsta i puszysta). Biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków.
Warstwę biszkoptów oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć warstwą kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć kremem. Można zrobić 2 lub 3 warstwy biszkoptów i kremu, w zależności od tego jak duże będą pucharki i jak dużo zrobimy porcji deseru. Ostatnią warstwą ma być krem. Wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.


dobrego wieczoru!

15 komentarzy:

  1. No proszę u mnie w tym tygodniu także tiramisu. Ja robię ciut inaczej. Przepis wkrótce na blogu. P.s uwielbiam tiramisu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się zgrałyśmy ;) Tiramisu jest boskie. A jego przepisów (różnych) znalazłam chyba z pięć wersji ale myślę, że jest ich o wiele więcej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja również. A takie domowe, to niebo dla podniebienia.

      Usuń
  3. świetny deser :) lubimy go bardzo :) i że ja nigdy nie robię takich pojedynczych porcji tylko całą blaszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) u mnie w weekend było jeszcze z wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zrobisz mi Kochana :) ? Mam wielką ochotę na taki pucharek :D

      Usuń
    2. A pewnie, że Ci zrobię ;)

      Usuń
  6. Chętnie zjadłabym:) /zapraszam do siebie na candy tymczasem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze się sprawdza :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć ja wolę wersje kwaskowe z owocami, to od czasu do czasu z przyjemnością pochłonę klasykę gatunku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha!:)ale bym zjadła taki pucharek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. było super a dziś coś jeszcze lepszego. A nie podejrzewałem, że tak się da :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)