niedziela, 16 lutego 2014

Pizza - "NIE MA LIPY" : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Kolejne wyzwanie blogerek i blogerów za nami. Tym razem piekliśmy pizzę. 
Miałam lekkie problemy z przepisem bo nie mogłam znaleźć mojego sprawdzonego.
Postanowiłam więc pójść na żywioł i wykorzystałam inny, opłaciło się, jestem bardzo zadowolona. Pizza była cudowna, lekka, puszysta ale też chrupiąca, idealna. Miałam tą przyjemność, że mogłam ją zrobić dla moich przyjaciół. Bardzo im smakowała, stwierdzono nawet, że takiego dobrego ciasta na pizzę nie jedzono chyba nigdy a dla mnie to najlepsza recenzja. 


ciasto na jedną dużą lub dwie małe pizze: 
250 g mąki do pieczenia chleba pszenno - żytniej ew. pszennej
150 ml ciepłej wody 
15 g świeżych drożdży 
1 pełna łyżeczka soli 
pół łyżeczki cukru 
1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie (ja mam taki specjalny pojemnik do wyrabiania ciasta więc to była przyjemność). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 do 2 godzin do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy według uznania i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika 
(temperatura max-ymalna nagrzanie ok 30 minut) na 12-15 minut (na górnym poziomie). 

sos pomidorowo-paprykowy do pizzy tutaj

dodatki: w naszym przypadku było to wszystko, kabanosy, szynka, szynka parmeńska, mozzarella, ser żółty, rukola, oliwki itd. wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. 

Sekret tkwi w cieście, które jest obłędne ! ;) 


ORGANIZATORKI :

PAULINA

MARTA

ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :

KASIA

GOSIA

IWONA

EWA

JUSTYNA

MARZENA

BEATA

PATRYK I ADA


zielenina musi być.


wiem, że będę często robić tą pizzę wam też polecam. 
Dziękuję również za kolejne wspólne wyzwanie.
dobrego dnia

20 komentarzy:

  1. Pizza prezentuje się wspaniale, a dodatek rukoli tylko podkrecił zapewne smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie lubię rukoli ale dałabym samą bazylię i tez bym zjadła :) pycha Monia ta pizza- uwielbiam oliwki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękniutka ! Rukola przepięknie się prezentuje na pizzy :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooomnomnomnom! :) Jadłabym! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z rukolą to ja bardzo chętnie się częstuję:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda, jak zobaczyłam te pizze wszystkie to sama taką bym zjadła najchętniej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rukola na pizzy do moich domowników nie przemawia, ale do mnie już tak :)
    Dziękuje za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie wczoraj królowala pizza <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie!
    Dziękuję za wyzwanie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla takich recenzji warto piec i gotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. z rukolą z wierzchu - taką lubię najbardziej :)
    dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wygląda. Te oliwki i rukola. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszniasta pizza;) Narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam pizzę posypaną rukolą :)

    dziękuję za wspaniale spędzony czas :***

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne wyzwanie ! Super pizza. Ja mam swoją ulubioną do której używam pełnoziarnistej mąki. Chętnie wzięłabym udział w takim wyzwaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę wypróbować przepis, wygląda przepysznie !!!
    my się trzymamy jednego przepisu na ciasto ale cały czas szukam lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę polecam, ciasto jest super i wywarło ogromne wrażenie na osobach, które miały okazję aby skosztować pizzy :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)