Brukselki z czerwoną cykorią i pieczony łosoś

Mówiąc „brukselka na talerzu”, śmiało możemy mówić – „zdrowie na talerzu”. Ta miniaturowa kapustka ma bowiem w sobie wiele odżywczych wartości. Po pierwsze to źródło witamin C, E, K, a także z grupy B, które korzystanie wpływają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, więc powinna znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność. Dzięki obecności licznych soli mineralnych (magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor), brukselka zaliczana jest do warzyw młodości, które pozytywnie wpływają na odbudowę DNA w komórkach i blokują rozwój nowotworów

Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych, wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, obniża cholesterol i normuje poziom cukru w krwi, likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje spalanie tłuszczów, zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących, wspomaga leczenie bezsenności, korzystnie wpływa na odbudowę błon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.


potrzebujemy:
20 brukselek z obciętymi końcami
1/2 czerwonej cykorii
(przekrojonej na pół) 
1/2 jabłka obranego 
i pokrojonego w kostkę
1 garść prażonych płatków migdałów

winegret:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy Rosyjskiej (musi być ostra)
1 łyżka bardzo drobno posiekanej szalotki
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sos. W malakserze siekamy brukselkę i cykorię. Dorzucamy kostki jabłka. Polewamy sosem i mieszamy. Następnie wykładamy na talerze i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. 

Łosoś: szczypta soli, pieprz kolorowy świeżo mielony, pół cytryny, 1 łyżeczka estragonu. 
Zawijamy łososia w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) pieczemy przez 25-30 minut.


dobrego wieczoru 

Komentarze

  1. Wszystko ładnie, pięknie, ale co Ty przygotowałaś? Uczta, coś wspaniałego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu to jest obiad ew. kolacja ;)

      dziękuję za miłe słowa :))

      osobiście bardzo polecam sałatkę, jest cudowna w smaku.

      Usuń
  2. ulala smakowicie, widze, ze nie tylko u mnie łosoś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łosoś, króluje ostatnio z tego co widzę po wpisach :)

      Usuń
  3. Łosoś zawsze! dziś też jadłam ale wybacz brukselce mówię od wielu lat ( chyba od dziecka) - zdecydowane - nie ! :) choć danie prezentuje się bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko ja też mówiłam zdecydowane NIE brukselce szczególnie tej gotowanej. Jednak ostatnio nawet się trochę skusiłam i nie była taka tragiczna. Co do tej w sałatce jest super przyprawiona i dla mnie smakuje jak kalafior więc mmm pycha ! :)

      Usuń
  4. Ohhh, bardzo mi się ten przepis podoba! Jak kupię brukselkę, to na pewno spróbuję. Ja lubię i tę gotowaną (należę do nielicznych! :D ), ale prawdę mówiąc, surowej jeszcze nie próbowałam.
    Wszystko wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo zdrowe. Dzięki za pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie właśnie czerwona cykoria czeka na swoją szansę w lodówce
    dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ kolejny super pomysł. Ja jedyna u nas lubię brukselką, ale jadam tylko gotowaną. Może taki surowy mix polubią moi ?
    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję pięknie :))
      mam nadzieję, że Twoim bliskim posmakuje taki mix ;)
      Oj zasłużyłaś na prawdę pięknie ten tort wyszedł ! :)

      pozdrawiam ciepło.

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)