Mówiąc „brukselka na talerzu”, śmiało możemy mówić – „zdrowie na talerzu”. Ta miniaturowa kapustka ma bowiem w sobie wiele odżywczych wartości. Po pierwsze to źródło witamin C, E, K, a także z grupy B, które korzystanie wpływają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, więc powinna znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność. Dzięki obecności licznych soli mineralnych (magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor), brukselka zaliczana jest do warzyw młodości, które pozytywnie wpływają na odbudowę DNA w komórkach i blokują rozwój nowotworów
Cykoria posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych, wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, obniża cholesterol i normuje poziom cukru w krwi, likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje spalanie tłuszczów, zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących, wspomaga leczenie bezsenności, korzystnie wpływa na odbudowę błon komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy.
potrzebujemy:
20 brukselek z obciętymi końcami
1/2 czerwonej cykorii
(przekrojonej na pół)
1/2 jabłka obranego
i pokrojonego w kostkę
1 garść prażonych płatków migdałów
winegret:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy Rosyjskiej (musi być ostra)
1 łyżka bardzo drobno posiekanej szalotki
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sos. W malakserze siekamy brukselkę i cykorię. Dorzucamy kostki jabłka. Polewamy sosem i mieszamy. Następnie wykładamy na talerze i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Łosoś: szczypta soli, pieprz kolorowy świeżo mielony, pół cytryny, 1 łyżeczka estragonu.
Zawijamy łososia w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) pieczemy przez 25-30 minut.
dobrego wieczoru
Wszystko ładnie, pięknie, ale co Ty przygotowałaś? Uczta, coś wspaniałego :))
OdpowiedzUsuńKasiu to jest obiad ew. kolacja ;)
Usuńdziękuję za miłe słowa :))
osobiście bardzo polecam sałatkę, jest cudowna w smaku.
Cóż za wykwintne smaki:)
OdpowiedzUsuńA tak się jakoś złożyło.. ;)
Usuńulala smakowicie, widze, ze nie tylko u mnie łosoś! :)
OdpowiedzUsuńłosoś, króluje ostatnio z tego co widzę po wpisach :)
UsuńŁosoś zawsze! dziś też jadłam ale wybacz brukselce mówię od wielu lat ( chyba od dziecka) - zdecydowane - nie ! :) choć danie prezentuje się bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńMyszko ja też mówiłam zdecydowane NIE brukselce szczególnie tej gotowanej. Jednak ostatnio nawet się trochę skusiłam i nie była taka tragiczna. Co do tej w sałatce jest super przyprawiona i dla mnie smakuje jak kalafior więc mmm pycha ! :)
UsuńOhhh, bardzo mi się ten przepis podoba! Jak kupię brukselkę, to na pewno spróbuję. Ja lubię i tę gotowaną (należę do nielicznych! :D ), ale prawdę mówiąc, surowej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo zdrowe. Dzięki za pomysł na obiad :)
Ciesze się, że mogłam pomóc :)
Usuńa u mnie właśnie czerwona cykoria czeka na swoją szansę w lodówce
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację:)
cieszę się, że mogłam pomóc ;)
UsuńAleż kolejny super pomysł. Ja jedyna u nas lubię brukselką, ale jadam tylko gotowaną. Może taki surowy mix polubią moi ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa !
Aniu dziękuję pięknie :))
Usuńmam nadzieję, że Twoim bliskim posmakuje taki mix ;)
Oj zasłużyłaś na prawdę pięknie ten tort wyszedł ! :)
pozdrawiam ciepło.
pyszności :*
OdpowiedzUsuń