wtorek, 8 października 2013

Filet kurczaka z melonem w sosie curry.

Przyznam się, że miałam lekkie obawy przed zrobieniem tego dania a wszystko z powodu melona, którego piękno przyciągnęło mój wzrok. Po zakupie od razu zaczęły się poszukiwania idealnego przepisu z dodatkiem tego cudownego owocu.Większość z potraw, które wyszperałam było sałatkami.
Ja oczekiwałam jednak dania głównego i tak powstał pomysł na filet z kurczaka z melonem w sosie curry.

Delikatne mięso, z soczystym melonem i pikantnym curry oraz innymi przyprawami z dodatkiem ryżu. Sprawiły, że danie jest znakomite.


2 piersi z kurczaka
0,5 kg melona (u mnie zielony)
kawałek pora ( część jasno zielona)
3-5 cm imbiru
pędy bambusa w zalewie wodnej
450 ml mleczka kokosowego
czosnek (w granulkach)
kolorowy pieprz
sól morska
szafran (nitki)
5 listków mięty długolistnej
2 łyżki oleju ryżowego
kurkuma
curry

Mięso kroimy w grubsze paski i rozbijamy delikatnie dłonią. Przyprawiamy pieprzem, solą, kurkumą, curry, kilkoma nitkami szafranu, pokrojonym w drobną kostkę imbirem i czosnkiem.
 Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę (im dłużej tym lepiej). 

Umyty por kroimy na pół i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej następnie wrzucamy posiekany por, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Dodajemy zamarynowane mięso, smażymy wszystko przez 6- 10 minut, dorzucamy pokrojonego w kostkę melona i pędy bambusa, dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy curry, kilkoma nitkami szafranu, posiekaną miętą oraz pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze przez kilka minut i w razie potrzeby zagęszczamy skrobią z kukurydzy.
Podajemy z ryżem, kawałkami melona i listkami mięty.


Gorąco polecam ! 

dobrego wieczoru.

17 komentarzy:

  1. Niecodzienne połączenie, ale brzmi cudownie, zjadłabym porcyjkę tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja jestem zauroczona tym daniem :)
      nie sądziłam, że wyjdzie tak pyszne.
      Chyba pierwszy raz powiedziałam na głos, że to było na prawdę doskonałe ;)
      skromność :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Takiego połączenia z melonem nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Myszko w takim razie gorąco polecam wypróbować :)

      Usuń
  3. ostatnio na blogu z Indii podziwiałam curry z arbuza, z melona też wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, arbuz w curry to cudo. Teraz planuję Brzoskwinię i mandarynki.

      Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

      Usuń
  4. Bardzo oryginalne połączenie, bardzo ciekawe. Wypróbuję przy okazji babskiego spotkania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mam nadzieję, że Tobie i Twoim koleżankom równie mocno posmakuje jak mi ;)
      przyznam się, że zjadłam 3 dokładki :)

      Usuń
    2. Wcale się nie dziwię, bo musi być super :-)

      Usuń
  5. curry lubię, a z melonem jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się na prawdę przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie :) Ojj wprosiłabym się na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)