wtorek, 1 października 2013

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i migdałami.

Od dawna zbierałam się, aby uszczęśliwić mojego ukochanego tym cudownym w smaku ciastem. 
Ciastem marchewkowym, które skradło nasze serca od pierwszego kęsa.

wczoraj był idealny czas na nie.
Dzień chłopaka i przedwczorajsze imieniny Michała.
i oczywiście brak mężczyzny w domu 
tak, aby niespodzianka się udała.

ciasto pięknie wyrosło, pachniało w całym
mieszkaniu, wychodząc na klatkę schodową
tak obłędnie, że ach !

uśmiech na jego twarzy po powrocie do domu
bezcenny. 


ciasto marchewkowe
ok 2 szklanek startej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego 
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska cynamonu starta lub przyprawa
aromat rumowy

Ucieramy oliwę z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dosypujemy powoli mąki, proszek do pieczenia, sodę i sproszkowany wcześniej cynamon jeżeli używamy laski cynamonowej. Ciągle mieszając dodajemy po łyżce marchwi. Na koniec dodajemy do smaku kilka kropli aromatu rumowego.

Ciasto przekładamy do blachy (u mnie tortownica) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut zależnie od piekarnika.

polewa czekoladowa
200 g czekolady deserowej
250 ml śmietanki 30%
łyżka kakao

Czekoladę drobno siekamy lub mielimy w blenderze na proszek. W rondelku zagotowujemy śmietankę, wlewamy ją stopniowo do czekolady, miksując na gładką masę. 

Następnie polewą smarujemy wystudzone ciasto.



miłego dnia.

26 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Em jeżeli nie miałaś okazji nigdy skosztować ciasta marchewkowego to polecam gorąco najlepiej jak jest jakiś sprawdzony przepis bo ciacho jest obłędnie dobre ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje. Z doświadczenia wiem, że ciasta marchewkowe to strzał w 10! Sama nie robiłam, ale miałam okazję kosztować dzieła innych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na marchewkowe to ja skuszę się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłam i bardzo fajnie smakowało. Czuję, że będzie u nas gościć w sobotę?
    Jak przyjedzie EM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie życzę już teraz smacznego :)

      Usuń
  6. Jak pięknie się prezentuje :) Kocham to ciasto :) ! Ja robię trochę inaczej - z ananasem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ananasem też musi być pyszne, jak kolejne chciałabym zrobić z granatem a jeszcze inne z bakaliami :)

      Usuń
  7. Nie tylko się prezentuje ale i smakuje :)
    A dziś zniknie do końca :) Super wyszło :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciasta marchewkowe! :) Z pomarańczami, z bakaliami, z białą czekoladą, z ciemną czekoladą... <3
    a Twoje jest śliczne! czy mogło być inaczej? ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto marchewkowe pod każdą postacią jest cudowne zgadzam się z Tobą Sandruś ;)

      dziękuje za skowa uznania bardzo mi miło, bardzo :)
      haha raczej nie bo robiłam je z wielką miłością dla M :)

      Usuń
  9. marchewkowe jest idealne właśnie na jesień:) i pomyśleć, ze kiedys go nie znosiłam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się kiedyś puknęłam w czoło jak usłyszałam cias, ciasto marchewkowe no chyba oszaleliście ! :)

      a teraz mm pyszności :)

      Usuń
  10. Wspaniałe:)Bardzo lubię marchewkowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis:)na pewno skorzystam,powiedz tylko jakie wymiary miałaś tortownicy?mam trzy różne;)i czy używałaś innego aromaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja tortownica ma 23 cm z tego co pamiętam :)

      migdałowy jest bardzo dobry ale sądzę,że równie dobrze można użyć i waniliowego eksperymentuj, to najlepszy sposób aby się przekonać :)

      Usuń
    2. proszę bardzo i polecam się na przyszłość :)

      dobrego wieczoru.

      Usuń
  12. prezentuje się bardzo ale to bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie i puszyście się pręży to marchewkowe cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula dziękuję, pięknie wyrosło to prawda :)

      Usuń
  14. Super Ci wyszło:) Ja sie zabieram za niego już rok i ciągle o nim zapominam :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne, zjadłabym Twoje ciacho z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)