poniedziałek, 2 września 2013

Curry z kurczakiem i dynią

Kolejna propozycja z dynią w roli głównej.
Tym razem curry z kurczakiem, dynią, cynamonem oraz żurawiną.
Bardzo ciekawe połączenie smaków.

Na tyle ciekawe i smaczne,że przekonało do siebie nawet osoby,które 
nie przepadają za curry.


500 g piersi kurczaka
 500 g dyni
2 łyżki masła 
400 ml mleka kokosowego (można zrobić z wiórków)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
garść suszonej żurawiny
1 łyżka soku z limonki

Marynata do kurczaka:
 sól, pieprz
1 łyżka drobno startego imbiru
1 drobno starty ząbek czosnku
 1 łyżeczka kurkumy
 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
1 łyżka oliwy


Piersi kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę lub kilka godzin im dłużej tym lepiej bo wszystko ładnie się przegryzie.Przed smażeniem mięso musi mieć temperaturę pokojową.
Dynię obieramy, usuwamy wszystko co jest nam zbędne i kroimy ją w kostkę W garnku podgrzewamy 1 łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Mięso wykładamy na talerz. Dajemy drugą łyżkę masła i obsmażamy dynię. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotujemy dynię, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodajemy żurawinę i sok z limonki.
Na koniec dodajemy kurczaka i doprowadzamy do zagotowania się wszystkiego. Smażymy curry jeszcze na małym ogniu przez około 1- 3 minuty.


Przekonałam się,że na drugi dzień curry jest jeszcze lepsze ma też ładniejszy kolor i aromat.

2 września dzisiaj u mnie typowo jesienna pogoda za oknem.
Leje,jest szaro i zimno, nawet kotek nie chce wyściubić nosa na balkon.
A jak u Was pogoda ? 
Świeci słońce czy może jednak deszcz i u Was za oknami ? 

dobrego wieczoru.



20 komentarzy:

  1. Uwielbiam curry! w każdej postaci! Twoje wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja ;)
      Bardzo dziękuję.

      Usuń
  2. Pogoda kiepska- tak jak u Ciebie:)
    A jedzonko super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie więcej słońca Nam życzę Ulu :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. dokładnie tak :)

      smak tego dania oczarował mamę mojego M gdzie nie przepada za curry, wręcz go nie cierpi a tu zajadała i chwaliła :) co mnie bardzo cieszy, bo to miłe oj miłe doznanie ;)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
    Pogoda koszmarna. Wieje tak, że głowę urywa. Nie leje, ale cały dzień kropi...

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że mogę się z Tobą zgodzić Em w 110% :)

      u Nas nawet burza przelotna była.

      Usuń
  5. kocham curry!

    zapraszam na ekspresowe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powtórzę się ale napiszę,że ja też, bardzo,bardzo mocno :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z dynią! Chętnie zjadłabym porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! Faktycznie ciekawe połączenie smakowe! Będę próbować wyczarować też :-D A za oknem teraz słońce... ale wcześniej chlapa...

    Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do udziału w konkursie na moim blogu! Liczba zgłoszeń mała, czasu już niewiele, zatem szanse na wygraną zestawu kosmetyków ogromne! :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej zachęcam do stworzenia tego cuda kulinarnego :)

      Usuń
  8. Uwielbiam, aż mi ślinka pociekła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) mam tak samo jak Ty Paulino, więc doskonale rozumiem ^^

      Usuń
  9. curry to moja ulubiona przyprawa:) w wersji na słodko jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w moim odczuciu prawie nie czuć słodyczy, dodaje ona hmm charakteru potrawie,polecam spróbować :)

      Usuń
  10. u mnie też ostatnio dynia często gości na stole ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)