Risotto inaczej czyli mój sposób na risotto ze szpinakiem i mięsem mielonym

Moja wersja risotto, którą chcę dzisiaj przedstawić nie ma w sumie nic wspólnego z tradycyjnym daniem. Jest łatwiejsza w przygotowaniu i mniej pracochłonna. A smak? gwarantuje, że ma doskonały.

Coś o tradycyjnym RISOTTO - jest to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich. Dobrze zrobione risotto to prawdziwy przysmak. Istotną kwestią w przyrządzaniu tego dania jest dostateczna wilgotność ryżu.

W mojej wersji poskąpiłam tłuszczu, nie podsmażałam ryżu na oliwie, maśle. Ugotowałam go w garnku. 


Danie prezentuje się w taki sposób: 


Składniki:
mięsko mielone z szynki możemy zastąpić je innym według uznania.
jedna paczka szpinaku mrożonego (brykiet)
1-2 cebule
6 ząbków czosnku 
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1-2 saszetki ugotowanego ryży 
pieprz cayenne
sól 
bazylia, oregano
kawałek sera lazur niebieskiego lub zielonego

Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy i masła. Smażymy, następnie dusimy pod przykryciem ok 2 minut. Dodajemy posiekany czosnek, dusimy kolejne 2 minuty. Dorzucamy mięsko mielone i smażymy do momentu, aż będzie dobre. Na drugą patelnię wrzucamy mrożony szpinak i cztery ząbki czosnku, dusimy wszystko pod przykryciem. Po lekkim roztopieniu szpinaku dodajemy pozostałą część masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy ze sobą oba składniki na końcu dorzucam mięso mielone i nadal mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i serem lazur. Konsystencja dania powinna wyjść zwarta.
bon appetit!



Wspomnienie z lipca 

Lipiec był miesiącem wielu ciekawych wydarzeń w moim życiu, nocne spontaniczne wycieczki w miejsca gdzie się pierwszy raz spotkaliśmy, poznaliśmy dodawały temu okresowi jeszcze więcej magii. Uwieńczeniem tego miesiąca był koncert JELONKA na Festiwalu Gdańsk Dźwiga Muzę. Polecam każdemu, niezapomniane przeżycie, uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam ! :)


Jelonek @ Gdansk Dźwiga Muze 2013 Ścianka Gdańszczanka ! :)



Wspaniały koncert,
   wielki szacunek dla Jelonka za to,  
że tworzy tak cudowną muzykę
 i klimat na koncertach ! :)


A dzisiaj MĘSKIE GRANIE 2013 w Gdańsku
START GODZINA 17:00 !


Klip promujący tegoroczne Męskie Granie. 

miłego weekendu !

Komentarze

  1. Lubię takie obiady:)A risotto w wersji tradycyjnej robię od niedawna,Twoja ekspresowa,zawsze się sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszka, ja również bardzo lubię risotto i kombinuje z nim ile tylko można bo jest na prawdę pyszne i pożywne :)

      Usuń
  2. mmm jak smacznie :O <3

    zapraszam na kulinarne rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto bardzo apetycznie wygląda :) wypróbuję w swojej kuchni :)

    zaczyna żałować że takie imprezy mnie omijają... chociaż singiel promujący mg'13 jakoś nie przypadł mi do gustu... najlepszy był w soku 2011, zresztą N I C nie przebije "wszyscy muzycy to wojownicy" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miało być w roku, a nie w soku hehe :D

      Usuń
    2. :D

      wypróbuj i daj znać jak Wam smakuje ;)

      Oj żałuj,żałuj bo zarówno na gdm się działa jak i na mg 2013! Jestem bardzo zadowolona z imprezy, było cudownie ! :)

      Usuń
  4. Dla mnie Twoje risotto świetne ! Fajnie, że korzystasz z lata i nie omijają Cię ciekawe wydarzenia :-)
    Tak trzymaj !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ania ;)
      Korzystamy ile możemy w miarę zdrowego rozsądku i czasu oczywiście :)

      Po Męskim Graniu 3013 jestem zachwycona ! :))

      Postaram się napisać kilka słów o całej imprezie chociaż to nie będzie takie łatwe, streścić taki Festiwal ;)

      Usuń
  5. Jadłam i wszystkim polecam :) Kiedyś nie byłam zwolenniczką szpinaku, teraz wręcz przeciwnie! Próbowałaś już łączyć truskawki ze szpinakiem, serem feta i sezamem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się Magda,że ja też nie przepadałam za szpinakiem jak widać zmieniłam swoje upodobania kulinarne czego nie żałuję bo szpinak jest cudowny ! :)

      Ciekawe połączenie, nie jadłam jeszcze szpinaku w takiej kombinacji więc na pewno spróbuję ;)

      dziękuję za podrzucenie pomysłu :)

      Usuń
  6. taka wersja do mnie przemawia:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)