Ostatnio pokochałam pierś z kurczaka w sosie cytrynowo - miętowym, robiony przeze mnie już kilkakrotnie w różnych połączeniach, raz z jogurtem greckim, następnym razem z jogurtem naturalnym z dodatkiem sera blue i właśnie takie połączenie chciałabym wam dzisiaj przedstawić.
Składniki:
pierś z kurczaka
1 cytryna
garść listków mięty
1 ząbek czosnku
sól morska i pieprz
odrobina sera blue
jogurt naturalny może być gęsty lub jogurt grecki
łyżka oliwy z oliwek i łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i masło, następnie dodajemy pokrojony filet z kurczaka i smażymy przez kilka minut, doprawiamy do smaku.
Sos przygotowujemy w blenderze: Do jogurtu dodajemy odrobinę soku z cytryny plus całą skórkę, miętę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokruszony ser blue (ma intensywny smak dlatego nie należy z nim przesadzać). Następnie doprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem blendujemy. Ja taki sos dolewam do kurczaka znajdującego się na patelni (jeżeli na patelin znajduje się nadmiar tłuszczu odlewamy go) i chwilę razem smażę ale można również na zimno go spożywać. Do tego brązowy ryż i mamy miłe dla podniebienia danie.
Bardzo smaczna i bardziej wyrazista jeżeli chodzi o smak cytryny i mięty jest wersja na jogurcie greckim bez dodatku czosnku oraz sera, również polecam !
:)
bon appetit!
u mnie w domku też pierś z kurczaka mogłaby codziennie gościć na stole... także na pewno i tego przepisu spróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńBo jest pyszna i można z niej stworzyć wiele fajnych dań :)
Usuńprawda. Amen :D
Usuńdodaj jeszcze tylko, że w przygotowaniu jest wpis z risotto ze szpinakiem ^^
Usuńrisotto... w dodatku ze szpinakiem ? adoptuj mnie ;p
Usuńmmmmm to lubie!
OdpowiedzUsuńPyszniutko się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńI ma bardzo fajny, specyficzny smak, na prawdę ulubiłam :)
UsuńWygląda przepysznie!:) Chętnie spróbuje!:)
OdpowiedzUsuńależ to musiał być orzeźwiający obiad:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Dokładnie tak Aniu :)
UsuńPolaczenie cytryny z ostroscia sera musi byc naprawde ciekawe. Mimo, ze w te upaly jesc sie nie chce, to sprobowalabym. Przepraszam za brka polskich liter :-)
OdpowiedzUsuń;) nic się nie dzieje. W takie upały nic się nie chce, nic.
UsuńTwoje sosy są niesamowite. Masz wyobraźnie :)
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
^^ dziękuje Em, miło mi to czytać, na prawdę ;)
Usuń