Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Upały nas opuściły przynajmniej na chwilę obecną. I mimo, że za oknem hula wiatr i jest dość chłodno mam dla was przepis na lemoniadę, która znakomicie sprawdza się w upalne dni, których mam nadzieję w tym roku będzie jeszcze bardzo dużo.


Składniki:
300 g pokrojonych łodyg rabarbaru
skórka z cytryny
8 łyżek cukru trzcinowego 
pół buteleczki olejku cytrynowego
3, 5 szklanki wody
300 g truskawek (pokrojonych)
1 szklanka soku z cytryny
kostki lodu 
ewentualnie listki mięty do przystrojenia napoju 

Sposób przyrządzenia:
Rabarbar wkładamy do rondla, dodajemy kilka kawałków skórki z cytryny ( resztą zostawiamy do dekoracji ) zasypujemy cukrem, wlewamy olejek cytrynowy i wodę. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Dodajemy połowę truskawek, przykrywamy i gotujemy kolejne 2-4 minuty. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie najlepiej drewnianą łyżką przecieramy przez gęste sito. Dodajemy resztę truskawek i sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklanek wrzucamy kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytryny i ewentualnie miętą oraz truskawkami. 

Jak widać na zdjęciu nie ma dwóch ostatnich elementów. Dlatego moja lemoniada wygląda dość ubogo na szczęście nie zmienia to jej cudownego smaku. 
bon appetit !
  

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)