poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kurczak cytrynowy z ryżem

Czas na wczorajszą zapowiedź czyli kurczaka cytrynowego z ryżem. Niezwykle aromatyczny i smaczny co do ryżu jestem pozytywnie zaskoczona połączeniem smaków, które go tworzą. Polecam gorąco ! 


Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy 
1/2 cytryny 
2 cebule
3 łyżki miodu 
2 torebki ryżu 
orzechy włoskie
śliwki suszone
rodzynki
50 ml bulionu drobiowego
łyżeczka masła
pieprz, sól i ostra papryka
garść natki pietruszki
gałązka rozmarynu i tymianku



Sposób przyrządzenia:
Na patelnię wlewamy oliwę, wkładamy pokrojoną na cząstki cytrynę, podgrzewamy na małym ogniu ale nie smażymy. Dodajemy miód i mieszamy. Piersi kurczaka nacieramy pieprzem, solą i papryką. Smarujemy połową oliwy cytrynowej i kładziemy na drugą dobrze rozgrzaną patelnię na której kładziemy również gałązkę tymianku i rozmarynu. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Z pozostałej oliwy usuwamy cząstki cytryny, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobne piórka i doprowadzamy do momentu, aż się zeszkli. następnie wlewamy bulion i podduszamy 2 minuty. Wcześniej ugotowany ryż mieszamy z niezbyt drobno posiekanymi bakaliami. Dodajemy masło, łączymy z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką pietruszki. 
bon appetit !

nuta na dziś. 

10 komentarzy:

  1. Ale pyszności! Koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś w ziołach i bakalie w ryżu - super smak.
    Wypróbuję na pewno.
    Moniko. Twoja przekąska migdały + oliwki = świetne, przetestowałyśmy z koleżankami;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) , super cieszę się. U Nas też wszyscy się tą przekąską zajadają jej dużym plusem o ile nie jest się uczulonym na migdały. Jest prostota i szybkość jej wykonania więc nawet dla niespodziewanych gości zawsze można zrobić coś dobrego. Staram się mieć w swojej spiżarni zawsze paczkę migdałów i oliwki :)

      A pierś cytrynową polecam zarówno z ryżem bakaliowym jak i innymi dodatkami :)

      Usuń
  3. sposób na pierś świetny:) ja bym jeszcze pieprz cytrynowy dorzuciła zamiast zwykłego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieprz cytrynowy dobra myśl ;) następnym razem tak zrobię, dzięki za sugestię :)

      Usuń
  4. Kurczak wymiatał, ryż zresztą też.
    Z ryżu była powtórka, to teraz czekam na powtórkę z części właściwej :glodny:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby wtajemniczyć innych część właściwa to kurczak ;d

      mięsożerco mój ;)

      Usuń
  5. Piersi z kurczaka mogłabym robić w każdej postaci :) tej jeszcze nie znałam także na pewno spróbuję wykonać :)
    Dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)