Obiecałam ostatnio zdjęcia schabu pieczonego trochę mi to zajęło ale jak obiecałam tak jest. Delikatny, aromatyczny schab pieczony. Jeżeli chodzi o marynatę myślę,że każdy może tutaj fantazjować do woli. Sekretem tego niesamowicie delikatnego schabu jest kąpiel w bulionie drobiowym oraz gałązka świeżego rozmarynu, tymianku i lubczyku. Nie mogę również pominąć dużej ilości cebuli i czosnku.
Składniki:
marynata:
łyżka suszonego tymianku
2-3 łyżki oliwy
gałązka rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
5 ząbków czosnku
1 duża cebula (pokrojona w piórka)
liść laurowy
ziele angielskie
lubczyk
pieprz
szczypta soli morskiej
bulion drobiowy
rękaw do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy schab suszonym tymiankiem wymieszanym z oliwą, pieprzem i szczyptą soli. Odstawiamy na chwilę.
Bulion drobiowy wlewamy do rondelka odpowiednio dużego, tak, aby schab się zmieścił. Po zagotowaniu bulionu wrzucamy schab i chwilę gotujemy, ok 1 minuty. Wyciągamy schab. Do wymieszania wszystkich składników używamy rękawa do pieczenia (mięso z pozostałymi składnikami marynaty). Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Po upływie tego czasu dodajemy 250 ml bulionu drobiowego (do rękawa w którym marynuje się schab) i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Następnie zawartość rękawa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i wstawiamy do lodówki. Im dłużej się marynuje tym lepiej. Tak przyrządzone mięso pieczemy w 180 stopniach w piekarniku przez ok 2 godziny. U mnie podawany z puree marchewkowo-ziemniaczanym i dipem miodowo-musztardowym. Polecam !
bon appetit
mmmm smacznie!
OdpowiedzUsuń:) jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach :)
UsuńPrzepysznie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie znam, a wart wypróbowania, bo wygląda bardzo smacznie i pewnie soczysty i delikatny - tak jak piszesz.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie to puree ziemniaczano - marchewkowe. Podobnie robisz jak to ze szpinakiem?
podobnie jednak mniej ziemniaków więcej marchewki :)
Usuńmarchew gotuję następnie blenduję i dodaję do ziemniaków przygotowanych jak na puree, w razie konieczności doprawiam solą, pieprzem i szczyptą chilli i blenduje wszystko razem, aż masa będzie gładka :) puree powinno mieć gęstą masę.
schab polecam gorąco ! :)
Muszę wypróbować zarówno ze szpinakiem, jak i marchewką.
UsuńJeszcze muszę dodać Moniko :świetnie, że pieczesz własne mięska. Jako wędlina pewnie też pyszny.
Pieczone mięso jest niesamowicie smaczne i wiadomo co się je. Jeżeli chodzi o wędliny to masz rację jest nie bo a ziemia od tego co sprzedają w sklepie. Wędliny robi też mój tato tak samo jak kiełbasę i boczek wszystko wędzone na drewnie, super sprawa ! :)
Usuńidealny jako wędlina na kanapki i jako obiad:)
OdpowiedzUsuńteż wczoraj piekłam schab:)
OdpowiedzUsuńSuper :) na pewno spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń