środa, 8 maja 2013

Zapiekanka z mięsa mielonego ze szpinakiem i sałatka z czerwoną fasolą

Wiosenne menu warto wzbogacić o różnorodne warzywa dlatego moją dzisiejszą propozycją do obiadu jest sałatka z czerwoną fasolą. Danie główne to zapiekanka z mięsa mielonego, którą gorąco polecam ! 


Składniki:
500g mięsa mielonego
duża cebula
szpinak brykiet
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
zioła prowansalskie
2 gałązki bazylii 
 pieprz cayenne
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 
sól
ser lazur niebieski
ser długo dojrzewający stary olęder 
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub innego

Sposób przyrządzenia:
Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy wcześniej pokrojoną w piórka cebulę i dusimy pod przykryciem razem z ziołami prowansalskimi i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, bazylią i resztą przypraw, dodając przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie przekładamy mięso do formy. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z ząbkami czosnku i łyżeczką masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy się rozpuści przekładamy szpinak do formy z mięsem mielonym i posypujemy serem długo dojrzewającym, następnie serem lazur i wkładamy do piekarnika na  10-15 minut nastawionym na 180 stopni.


Składniki:
puszka czerwonej fasolki
6 płatków suszonych pomidorów w ziołowej zalewie
łyża kaparów
2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
łyżka posiekanych orzechów włoskich 
pieprz
sos:
50 ml zalewy ziołowej z suszonych pomidorów
duży ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę odcedzamy na sitku. Suszone pomidory kroimy w paski. Kapary odsączamy z zalewy. Łączymy w salaterce wszystkie składniki i doprawiamy lekko pieprzem. Do zalewy z suszonych pomidorów wyciskamy czosnek. Sosem zalewamy sałatkę i mieszamy składniki. Sałatka powinna postać około godziny tak, aby składniki się przegryzły. 
bon appetit

12 komentarzy:

  1. Pyszności! :) Dobrze, że wróciłaś :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ;)
      też się cieszę,że już w swojej kuchni rządzę :))

      Usuń
  2. gapię się na tą zapiekankę i gapię, zaraz to zdjęcie po prostu dam sobie na pulpit, mniam, ile sera, zachwycam się!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)

      i jak tu się nie uśmiechać ?
      nie da się !

      dziękuję za miłe słowa ;)

      Usuń
  3. Zagladam z rana, a tu znowu pyszności. Dla mnie szczególnie ta sałatka jest porywająca - wszystko co lubię !
    Miłego dnia Moniko

    OdpowiedzUsuń
  4. taką zapiekanką to bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi to czytać :)

      pozdrowienia dla Ciebie Aniu ;)

      Usuń
  5. Like it +1
    Dużo mięsa, dużo sera, dużo kalorii(?) == szczęśliwy mężczyzna. A to co zostanie następnego dnia równie dobre jak nie lepsze + pyszna sałatka i brzuch pełny i szczęśliwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście przyprawy wspomagające spalanie i trawienie ten bilans kaloryczny potrawy zmniejszają ;)

      fakt było b. dobre i sałatka, wyśmienita
      spokojnie nadaje się jako przekąska jak i obiad bo jest sycąca.

      Usuń
  6. Kocham zapiekaniki a ta wygląda obłędnie no i ma szpinakkkkk ;) super kiedyś wypróbuje ...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)