Hiszpańska tortilla bardzo mnie zaciekawiła i z tej ciekawości powstało poniższe danie. Tradycyjną przyrządza się z ziemniaków, cebuli, jajek i oliwy. Można ją również wzbogacić innymi dodatkami kiełbasą lub papryką. Ja do swojej wersji dodałam również szczyptę smaków prowansalskich. Co z tego wynikło,przekonajcie się sami.
Składniki:
1 szklanka + 1 łyżka oliwy
1 cebula
1 kg ziemniaków
6 jajek
łyżeczka soli ja użyłam morskiej
zioła prowansalskie z młynka
szczypiorek do posypania
Sposób przyrządzenia:
Na patelni o średnicy ok. 30 cm rozgrzewamy szklankę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w cienkie pióra cebulę i smażymy, aż zmięknie, przy czym staramy się, aby nie zmieniła koloru na brązowy. Dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki, mieszamy tak aby wszystkie pokryły się oliwą. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. W dość dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól i zioła prowansalskie. Przekładamy gotowe ziemniaki, za pomocą łyżki cedzakowej, do miski z jajkami i delikatnie mieszamy całość. Czyścimy patelnię a następnie rozgrzewamy na niej jedną łyżkę oliwy. Masę z miski przelewamy na patelnię i smażymy do momentu aż jajka będą ścięte na brzegach. Patelnię przykrywamy dużym talerzem, bądź pokrywką. Delikatnie obracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tortille na talerz, po czym odkładamy patelnię na gaz i przekładamy placek z talerza na patelnię tak aby mógł się przypiec z drugiej strony. Po chwili tortilla powinna być gotowa. Możemy przełożyć ją na duży talerz posypać szczypiorkiem. Bardzo dobrze smakuje z kwaśną śmietaną.
bon appetit !
Wygląda bardzo apetycznie! Lubię takie dania
OdpowiedzUsuńpyszota!
OdpowiedzUsuńSzczerze nigdy wczesniej nie slyszalam o tym daniu ale jestem pod wrazeniem wyglada i pewnie jest pysznr:) mam tu u Ciebie chyba troche zaleglosci na blogu
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też nie słyszałam o tym daniu ale cieszę się,że je znalazłam bo jest rewelacyjne w smaku i szybkie w przyrządzeniu ;) ale tylko troszeczkę pewnie ;))
UsuńWygląda apetycznie, ale ja się już raczej nie przekonam :) Nie jestem chyba aż tak wielką fanką ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko ja bardzo mocno polecam bo jest pyszne ! :))
UsuńUwielbiam,choć wzbogacają ja o inne dodatki chyba tylko Polacy,w Hiszpanii nie widziałam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzasami prostota jest najlepszym rozwiązaniem i daje Nam wyrazisty smak tego co najważniejsze w tej potrawie a nie dodatków ;) Stąd przepis na oryginalną tortillę bez w moim przekonaniu zbędnych dodatków.
Usuńpozdrawiam.
jestem fanką ziemniaków więc może może <3
OdpowiedzUsuńmm :) na pewno pyszne;)
OdpowiedzUsuńO, a ja robię tortillę zupełnie inaczej - co nie znaczy lepiej...
OdpowiedzUsuńA jak Aniu ? :)
Usuńopowiadaj bo jestem ciekawa Twojego przepisu :))
Uwielbiam. Kiedy mieszkałam w Hiszpanii robiłam ją prawie codziennie. Wersja z cebulą na pewno jest pyszna ale polecam klasyczną, z samych ziemniaków i jajek.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam i dziękuję za powiew mojej ukochanej Hiszpanii:)
Dziękuję Madziu za dobrą radę :)
Usuńwypróbuję na pewno.
:)
dziękuję i również pozdrawiam :)
Poznańska Pyra jest za! :P
OdpowiedzUsuń:))
UsuńBardzo fajny przepis, takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMoniko ! Nie mogę znaleść na Twoim blogu adresu mailowego.
OdpowiedzUsuńChciałam do Ciebie napisać trochę więcej.
Pozdrawiam.
mój błąd już się poprawiam najlepiej pisać na mojego prywatnego bo tam wchodzę codziennie :)
Usuńczarna_mona@wp.pl
proszę Aniu :))
Ojej.... tak proste w przygotowaniu ze aż nie możliwe! jutro zagości ta tortilla na moim stole :) koniecznie!
OdpowiedzUsuńa jednak ;)
Usuńnie dość, że prosta w przygotowaniu to jeszcze niesamowita w smaku :))